© Google Street View

Zaakvoerder van bekend verzekeringskantoor in cel voor cocaïnesmokkel

Mohamed E.H. (37), zaakvoerder van het bekende Borgerhoutse verzekeringskantoor Top Insurance, zit in de cel. De verzekeringsmakelaar wordt verdacht van betrokkenheid bij de invoer van tonnen cocaïne via de Antwerpse haven, een beschuldiging die hij ontkent.

Joris van der Aa, Sam Reyntjens

De arrestatie van Mohamed E.H. dateert al van een maand geleden, maar de exacte aanleiding van zijn opsluiting was lang een goedbewaard geheim in Borgerhout. E.H. staat in de Marokkaanse gemeenschap hoog aangeschreven als zakenman.

In 2011 richtte hij met een zakenpartner het verzekeringskantoor Top Insurance op. Dat is gevestigd in de Luitenant Lippenslaan in Borgerhout. Het makelaarskantoor biedt niet alleen autoverzekeringen en brandverzekeringen aan, binnen de Marokkaanse gemeenschap is het ook bekend als uitvaartverzekeraar. Over Top Insurance wordt gezegd dat het een vlotte service geeft waarop klanten van Marokkaanse origine kunnen rekenen bij de repatriëring van overleden familieleden naar Marokko. Volgens de website telt het bedrijf meer dan zevenduizend tevreden klanten.

Transporten

De arrestatie van Mohamed E.H. past in een grootschalig onderzoek van het parket en de federale politie naar de invoer van grote ladingen cocaïne via de haven van Antwerpen. E.H. draaide volgens het parket van Antwerpen mee in de uithaal-organisatie rond hoofdverdachte Redouan C.E. Die groepering wordt door de speurders gelinkt aan vier drugstransporten in containers. Twee transporten, een van 317 kilo en een van 2.400 kilo, mislukten en werden door de autoriteiten onderschept. Drie kleinere transporten van rond de twintig kilo zouden wel zijn geslaagd.

Het netwerk rond het vermeende kopstuk Redouane C.E. werd begin maart 2019 opgerold. Naast Redouane C.E. werden ook de gebroeders Gianni en Giorgi F., ex-dokwerker Kenny V.A., havenarbeider Fred C. en ex-Futsalspeler Yassin E.M. opgepakt.

Aan de arrestatie ging een intensief politieonderzoek vooraf. Zo plaatsten de speurders afluisterapparatuur in de keuken van Kenny V.A. om diens gesprekken met medeverdachten rechtstreeks te kunnen afluisteren. De speurders wisten immers dat Kenny V.A. graag naar zijn keuken ging, als hij discrete gesprekken wilde voeren.

Pincode

Kenny V.A. is geen onbekende voor de speurders van de drugsbrigade. In 2010 werd hij na een achtervolging opgepakt met twaalf kilogram cocaïne die hij even eerder uit een container gehaald had.

Verzekeringsmakelaar Mohamed E.H. zou betalingen hebben gedaan aan het expeditiekantoor dat de containertransporten van de bende organiseerde. E.H. zou ook de pincode van een verdachte container hebben ontvangen, wat hem rechtstreeks aan het drugstransport zou linken. “Voorlopig geven wij geen commentaar”, aldus zijn raadsman Mounir Souidi.

Top Insurance zou als onderneming niet betrokken zijn in het strafonderzoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER