Ontwerpster moet 18 maanden de cel in voor smokkel van krokodillen- en pythonleer

© Getty Images

De Colombiaanse ontwerpster Nancy Gonzalez (71) moet 18 maanden naar de cel voor de smokkel van handtassen van krokodillenleer. Die gaf ze mee aan koeriers op commerciële vluchten.

Sgg

Haar accessoires werden al gedragen door Britney Spears en de cast van Sex and the City, maar de afgelopen jaren waren minder glamoureus voor Gonzalez. In 2022 werd ze in Colombia opgepakt en later uitgeleverd aan de Verenigde Staten voor een jarenlange samenzwezing. Zo zou ze voor belangrijke evenementen tot 40 koeriers gerekruteerd hebben die elk vier van haar handtassen van krokodillen- en pythonleer vervoerden op commerciële vluchten. Maar dat is in strijd met de Amerikaanse wetgeving. Volgens het openbare ministerie zou ze zo goederen gesmokkeld hebben ter waarde van 2 miljoen dollar. Haar advocaten betwisten dat bedrag.

“Het draait allemaal om het geld”, zei assistent-officier van justitie Thomas Watts-Fitzgerald maandag, die het gedrag van Gonzalez vergeleek met dat van drugshandelaren. “Als je het gedrag wilt afschrikken, wil je de cocaïnekoning, niet de persoon in het veld.”

(Lees verder onder de foto)

© AP

Haar advocaten vroegen om mildheid bij de rechtbank. Zij argumenteerden dan de vrouw al zwaar gestraft werd voor haar daden. Haar Colombiaans bedrijf, waar ooit 300 mensen tewerkgesteld waren, werd failliet verklaard en opgedoekt toen ze gearresteerd werd. En, argumenteerden de advocaten, slechts 1 procent van de goederen die in ze in de VS importeerde had niet de juiste autorisatie. Het ging volgens hen ook vooral om voorbeelden voor Fashion Week in New York.

“Uit de grond van mijn hart bied ik mijn excuses aan aan de Verenigde Staten van Amerika. Het was nooit mijn bedoeling om een land te beledigen waar ik enorm dankbaar voor ben”, zei ze in de rechtbank terwijl ze haar tranen bedwong. “Onder druk heb ik slechte beslissingen genomen.”

Gonzalez werd veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen