© REUTERS

Trump trekt staart in na kritiek: Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen toch mogelijk

De Amerikaanse president Donald Trump heeft dinsdag een U-bocht gemaakt en gezegd dat Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016 toch niet onmogelijk was. Trump zegt informatie van de inlichtingendiensten te aanvaarden, aldus de conservatieve nieuwszender Fox en andere Amerikaanse media.

mtm,adm

Na zijn ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin ontkende Trump dat er sprake was van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Uitspraken die bij zowat iedereen in het verkeerde keelgat zijn geschoten.

Zowel bij de Democraten als bij de Republikeinen wordt verbouwereerd gereageerd nadat dat de president zijn eigen veiligheidsdiensten publiekelijk afvalt. “Zelfs voor Trump zijn deze uitspraken ongezien”, vertelde Amerika-kenner en -correspondent Michiel Vos dinsdagochtend aan Radio 1.

“Dit was niets minder dan hoogverraad”, schreef voormalig CIA-baas John O. Brennan op Twitter. “Dit is schaamteloos”, aldus Republikeinse senator Jeff Flakeen. “Dat de president de kant van Poetin kiest en niet van zijn eigen inlichtingendiensten, en de Verenigde Staten de schuld geeft van de Russische aanval op onze democratie is een complete schande”, aldus Democratisch gouverneur Mark Warner. Tot slot vond Republikeins zwaargewicht John McCain de vertoning van Trump “één van de meest schandelijke vertoningen van een Amerikaanse president ooit.”

De uitspraken van beide presidenten waren dan ook zacht gesteld ‘bijzonder’. “De koude oorlog is iets van het verleden”, zei Poetin. “Ik zie geen reden waarom Rusland zich gemoeid zou hebben met onze verkiezingen”, stelde Trump.

“Vooral dat Trump de uitspraken deed terwijl hij in het buitenland is en daar voor de hele wereld de eigen Amerikaanse veiligheidsgemeenschap in zijn hemd te zetten, dat is zelfs voor de VS ongezien”, aldus Vos.

Zelfs kritiek van Fox News

Trump krijgt kritiek van beide kampen en zelfs het uiterst Trump-gezinde Fox News keerde zich tegen hun president. De kritiek luidde dat Trump helemaal in de hand van Poetin speelt en “dat doet hier in de VS weer de vraag rijzen of de Russen informatie heeft waardoor ze Trump in de hand hebben”, aldus nog Vos. Het ontkennen van die Russische inmenging is volgens Vos in feite Trump-gedrag pur sang want “Russische inmenging zou immers een smet zijn op zijn briljante overwinning”.

Na de persconferentie herbevestigden de Amerikaanse veiligheidsdiensten dat er wel degelijk sprake is van Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Zo hebben Russische hackers ingebroken op de e-mailservers van Hillary Clinton en zijn ze aan de haal gegaan met 33.000 e-mails.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER