© BELGA

VoetbalJupiler Pro League

Topschutter Kévin Denkey troeft Amoura en El Khannouss af en wint de Ebbenhouten Schoen: “Het is een privilege om geëerd en beloond te worden”

Brussel -

Kévin Denkey heeft de 33e editie van de Ebbenhouten Schoen gewonnen. De Togolees wordt bekroond voor zijn seizoen van de doorbraak bij Cercle Brugge, waar hij na een wervelende reguliere competitie ook in de Champions Play-offs naar behoren presteert. Mohamed Amoura eindigt op de tweede plaats.

Michael Delbeke

“Het is een privilege om geëerd en beloond te worden”, reageerde Cercle-goalgetter Kevin Denkey achteraf. “Dit betekent veel voor mij, zeker als je ziet welke andere spelers genomineerd waren. Ze hebben me heel het seizoen gepusht en ik moet hen ook bedanken. Het is ook dankzij hen dat ik dit seizoen zo goed gepresteerd heb.”

Denkey staat momenteel bovenaan het klassement met 27 competitiegoals, maar hij had er naar eigen zeggen meer kunnen maken. “Ik ben streng voor mezelf. Dit seizoen heb ik geleerd om meer te spelen met mijn teamgenoten en om te leren hoe iedereen speelt. Dat heeft veel vergemakkelijkt. Ik vergeet ook de coach niet die me meteen vertrouwd heeft toen hij de ploeg overnam op een moment dat ik niet veel speelde. Ik heb gewerkt en vooruitgang geboekt. Ik bedank de coach en mijn teamgenoten, want zonder hen ben ik niets.”

Concurrentie voor de Schoen

Vijf spelers stonden op de shortlist voor de 33e editie van de Ebbenhouten Schoen. In alfabetische volgorde: Mohamed Amoura (Union Sint-Gillis), Kévin Denkey (Cercle Brugge) Bilal El Khannouss (KRC Genk), Mandela Keita (Antwerp FC), Aboubakary Koita (STVV). Voor de show mochten de kandidaat-winnaars al eens poseren met het kleinnood. De aanwezigen weliswaar, want niet iedereen was erbij in het Tangla Hotel in Sint-Lambrechts-Woluwe. Mohamed Amoura, die donderdagavond al de Belgische Leeuw in de wacht sleepte – de Belgische voetbaltrofee voor de beste voetballer van Arabische afkomst –, stond op het moment van de uitreiking op het veld in Club Brugge-Union, en was - samen met Denkey - topfavoriet voor de Schoen.

Denkey was, samen met Amoura, topfavoriet voor de Schoen. De 23-jarige aanvaller brak dit seizoen helemaal door bij Cercle Brugge, waar hij dit seizoen al 28 keer scoorde in alle competities. Dat is meer dan in zijn eerste drie seizoenen bij De Vereniging samen. De Togolees is dan ook met een straatlengte voorsprong topschutter van de Jupiler Pro League. Mede dankzij zijn goals plaatste Cercle Brugge zich voor de Champions Play-offs, waar de ploeg van Miron Muslic zonder complexen voetbalt. Denkey scoorde al vier keer in de Champions Play-offs, enkel Cameron Puertas (Union) deed vooralsnog beter.

Denkey volgt Mike Trésor Ndayishimiye, toen aan de slag bij KRC Genk, op op de erelijst. Hij is de eerste speler van Cercle Brugge die de prijs wint, alsook de eerste Togolees. De 23-jarige aanvaller droeg de prijs op aan zijn moeder, die eind vorig jaar overleed.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer