Direct naar artikelinhoud
politiek VS

Ex-FBI-baas James Comey ontmaskert eigen clandestiene Twitter-account: heeft hij politieke plannen?

Gewezen FBI-baas James Comey.Beeld AFP

James Comey, de FBI-baas die begin dit jaar ontslagen werd door president Trump, heeft zichzelf ontmaskerd als de man achter Twitteraccount Reinhold Niebuhr. Hij deed dat met een reeks tweets vanuit Iowa, wat onmiddellijk speculatie aanwakkerde over een mogelijk nakende politieke carrière. Dat schrijft The Guardian.

Er werd al langer vermoed dat Comey achter het account zat. Gizmodo-journaliste Ashley Feinberg pende haar vermoedens in maart al neer. De gebruiksnaam @FormerBu - een afkorting voor Bureau, verwijzend naar de FBI - was een aanwijzing in die richting. Anderzijds bleek dat Comey zijn thesis had geschreven over de theoloog Reinhold Niebuhr, die zich bezighield met de vraag of christenen zich ook met politiek mogen inlaten. 

Op de account werden de voorbije maanden wat cryptische boodschappen bij dromerige natuurfoto's gepost. Gisteren kwam er pas bevestiging dat Comey wel degelijk achter het account zat, toen hij een foto van zichzelf postte, starend over de graanvelden van Iowa. "Vaarwel, Iowa. Op weg naar huis. Moet weer gaan schrijven. Zal op nuttige wijze proberen te tweeten", schreef het gewezen hoofd van de FBI.

Twitter bericht wordt geladen...

Niet veel later werd zijn identiteit ook nog eens bevestigd door zijn goede vriend Benjamin Wittes: "Ok, bij deze laatste tweet zal ik bevestigen dat @FormerBu feitelijk Comey zelf is."

Twitter bericht wordt geladen...

Sinds zijn ontslag in mei heeft Comey zich op de achtergrond gehouden. Hij werkt aan een boek over zijn ambtsperiode. 

Swing state

Dat Comey zichzelf bekendmaakte met een reeks tweets uit Iowa, bracht de geruchtenmolen over politieke ambities op volle toeren. Het is niet enkel de plaats waar de primaries plaatsvinden, maar ook een uiterst belangrijke 'swing state' die bij de presidentsverkiezingen doorslaggevend kan zijn. 

Anderzijds is er ook een logische verklaring: Comey's vrouw Patrice is afkomstig uit Iowa. Haar vader vierde dit weekend zijn 90ste verjaardag.