Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Ex-FBI-topman James Comey.Beeld AFP

Hoe kon het onderzoek rond de Bende zo scheeflopen? Belooft blockchain ons een wereld zonder administratieve rompslomp? En is truffelolie zonder echte truffel wel gezond? Dit was het meest opmerkelijk nieuws van vanochtend.

In het nieuws

1. Dossiers verbrand, wapens gepikt, slachtoffers geschoffeerd: onderzoek Waals-Brabant is één grote warboel

De gouden tip naar oud-rijkswachter C. B. werd eind 1998 bij de cel Waals-Brabant (CWB) behandeld door rijkswachters. Terugblik op wat eens werd aangekondigd als het "onderzoek van de laatste kans".

Intussen doet ook de ex-vrouw van 'De Reus' een boekje open. "Hij was een vat vol frustratie. Iemand die niet graag over zijn verleden praatte."

In het nieuws
Beeld BELGA

2. Europa hakt knoop door: Poolse bouwvakker krijgt vanaf 2021 dezelfde verloning als Belgische collega

De EU pakt de sociale dumping op de arbeidsmarkt aan. Vanaf 2021 krijgt de Poolse bouwvakker in België dezelfde verloning als zijn Belgische collega op de steiger. De Europese ministers van Sociale Zaken bereikten vannacht een akkoord daarover na een bitter gevecht van anderhalf jaar.

3. Deze nieuwe technologie kan ooit alle administratieve rompslomp overbodig maken

We zijn met moeite bekomen van de schokgolf die het internet veroorzaakte, of daar komt al een nieuwe, grotere golf aan: blockchain. De Leuvense start-up SettleMint surft met veel enthousiasme mee door nu al software te bouwen voor bedrijven en overheden die de technologie willen gebruiken.

4. Xi Jinping wordt machtigste president van China sinds Mao

Hoe sterk de machtspositie is van de huidige Chinese leider Xi Jinping, werd op de laatste dag van het congres van de Communistische Partij nog eens duidelijk. De leden besloten de ideologie van president Xi vast te leggen in de statuten van de partij.

De Chinese President Xi Jinping (L) naast Mao Zedong in Peking.Beeld AFP

5. Ex-FBI-baas James Comey ontmaskert eigen clandestiene Twitter-account: heeft hij politieke plannen?

James Comey, de FBI-baas die begin dit jaar ontslagen werd door president Trump, heeft zichzelf ontmaskerd als de man achter Twitteraccount Reinhold Niebuhr. Hij deed dat met een reeks tweets vanuit Iowa, wat onmiddellijk speculatie aanwakkerde over een mogelijk nakende politieke carrière. 

Aan de koffieautomaat

1. Truffelolie zonder truffels? "Mochten mensen weten wat ze in hun pasta draaien, zouden ze het nooit gebruiken"

Voor een verse truffel uit het Italiaanse Umbrië tel je al snel zo’n 100 euro neer. Voor wie dat toch iets te duur is, is er de goedkopere truffelolie op de markt. Die bevat geen truffel, maar wel een synthetische stof die in de verste verte niets met truffels te maken heeft. En gezond lijkt die stof geenszins.

2. 'Het Tweede Gelaat': twee uur lang zand in je ogen ★✩✩✩✩

Goed en slecht nieuws voor liefhebbers van Vlaamse cinema: er zit een heel pak straffe films van eigen bodem aan te komen. Maar Het Tweede Gelaat hoort daar niet bij. Jan Verheyen blijft met deze ouderwetse en vergezochte whodunit ver onder het niveau van Dossier K.

Still uit 'Het Tweede Gelaat'.Beeld RV

3. De 'Blind Jam' in 'Iedereen Beroemd': drie minuten condoomloze seks in prime time

In de dagelijkse rubriek DM Zapt zet de cultuurredactie van De Morgen de blik op oneindig. Vandaag: Robin Broos laat zich ontroeren door de rubriek 'Blind Jam' uit Iedereen beroemd.