Direct naar artikelinhoud
voetbal

KV Mechelen kiest voor "gemakkelijke oplossing": trainer Yannick Ferrera ontslagen

Yannick Ferrera.Beeld photo_news

Geen Yannick Ferrera meer bij KV Mechelen. Exit langs een achterdeur na de slechte resultaten. De beslissing was unaniem, de timing apart.

Rond 9 uur gisterenochtend leek er nog geen vuiltje aan de lucht Achter de Kazerne. De spelers kwamen aan, Yannick Ferrera reed de parking op, net als zijn assistenten. 'I don't like mondays' van The Boomtown Rats op de radio - een klassieker op een herfstige maandagochtend - de zon verscholen achter de wolken. Maar iets verderop zat het Mechelse bestuur opnieuw samen. In conclaaf. Zondag in de late namiddag waren zij al tot het besluit gekomen om afscheid te nemen van Yannick Ferrera. "We hebben er heel lang over nagedacht", zegt voorzitter Johan Timmermans. "Dit is een zwarte maandag voor de club."

De tegenvallende resultaten waren één ding, maar er zou ook ruis hebben gezeten op de relatie tussen trainer en spelersgroep. Op zich niets bijzonders, tot de club voorlaatste staat in het klassement en de coach onder druk komt. Randzaken en negativiteit nemen dan de bovenhand.

Timmermans riep Ferrera gisteren bij zich en gaf aan dat de samenwerking werd stopgezet. Diens antwoord was 'sereen', zegt de voorzitter. Alsof hij het ergens wel had zien aankomen. De zware 4-1-nederlaag in Eupen wordt Ferrera uiteindelijk zwaar aangerekend. "Na de gesprekken met de spelers en de trainer vorige week dacht ik dat we op het juiste spoor zaten. De wedstrijd van zaterdag heeft echter het tegendeel bewezen. De coach had nog te weinig grip op de spelersgroep. Zijn impact was nog onvoldoende om resultaten neer te zetten. Dat werd in Eupen jammer genoeg geïllustreerd."

► Ferrera zou volgens KV Mechelen-voorzitter Timmermans 'nog dat tikkeltje ervaring' missen.Beeld Photo News

Na zijn gesprek met de voorzitter pakte Ferrera zijn spullen en nam hij afscheid van de spelersgroep. Het merendeel van de spelers reageerde verrast op het ontslag. De timing is apart, één dag voor de belangrijke wedstrijd tegen Lokeren. Hopen op het schokeffect. Ferrera is er bovendien van overtuigd dat KV Mechelen beter kan dan wat het tot nu toe liet zien, en dat de resultaten snel zullen volgen. En ook dat hij het tij nog had kunnen keren.

"Maar Yannick zei ook dat hij niet anders kon dan de beslissing aanvaarden", zegt Timmermans. "Ik neem hem trouwens niets kwalijk. Hij is jong, ambitieus, heeft veel potentieel én hij past bij deze club. Alleen miste hij misschien nog dat tikkeltje ervaring. Er waren wat conflictsituaties die we in de toekomst willen vermijden. Yannick heeft zeker goed werk geleverd."

'On-Mechels'

Ferrera stapte in zijn wagen en verliet het stadion, met in zijn zog assistent Yann Daniélou - ook hij wordt aan de kant geschoven. Het einde van wat een mooi verhaal had kunnen worden. Vorig seizoen leidde Ferrera Malinwa nog bijna naar Play-off 1, nu moet hij na elf wedstrijden vertrekken. Hoofdtrainer, een wegwerpberoep. Zelfs in een familiale club als KV Mechelen.

"Het is on-Mechels. Ik zei vorige week nog in de media dat een trainersontslag een gemakkelijkheidsoplossing is. Wel, wij hebben daar nu inderdaad voor gekozen. Maar laat me duidelijk zijn: dit is een gedeelde verantwoordelijkheid. Niet enkel Ferrera is in fout, de spelers ook. Dat heb ik hen duidelijk gemaakt in de kleedkamer. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het ontslag, zij hebben ook hun plichten. Tegen Lokeren moeten de spelers duidelijk met andere intenties op het veld komen."

Yannick Ferrera en Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen.Beeld Photo News

In de dug-out van Malinwa vanavond: Tom Caluwé, Sven Swinnen en Jugoslav Lazic. Net als vorig jaar na het vertrek van Aleksandar Jankovic. Toen won KV Mechelen met 2-0 tegen STVV. "Ze zullen voor onbepaalde tijd overnemen", licht Timmermans toe. "In principe tot de volgende interlandbreak. Met de hulp van Rik Vande Velde en Fi Vanhoof moeten zij de ploeg op de rails zetten. Ze kennen het huis heel goed. Wie Ferrera moet opvolgen? We gaan ons niet onder druk laten zetten. We wachten de kandidaturen af en zullen na overleg een beslissing nemen."

Aan namedropping wil de voorzitter niet doen. Even afwachten, hopend op betere resultaten om dan de juiste man op de juiste plaats te zetten. Potentieel heeft KV Mechelen alleszins genoeg. Net als Yannick Ferrera. En ach, een zwarte maandag. Dat zijn ze allemaal. Vraag maar aan The Boomtown Rats.

'Wie Ferrera moet opvolgen? We gaan ons niet onder druk laten zetten'
Johan Timmermans, voorzitter van KV Mechelen