Meerderheid wil audit Houthalen-Helchteren alleen in besloten zitting bespreken

De raadszaal in Het NAC in Houthalen liep vanavond helemaal vol voor de gemeenteraad. Op het einde van de zitting stelde de gemeenteraadsvoorzitter Maurice Van Oevelen voor om het thema van de audit in een besloten zitting te bespreken. Hij dreigde er zelfs mee om de zitting onmiddellijk te schorsen als de oppositie in het openbaar hierover toch een vraag zou stellen.

toro/rd

Dat was niet naar de zin van de verenigde oppositie, die uiteindelijk toch instemde met een debat in besloten zitting. “Met deze gang van zaken creëert het bestuur wel de perceptie dat de discussie weggemoffeld wordt”, aldus Stijn Van Dingenen (S&D). Voorzitter Van Oevelen beklemtoonde dat er geheimhoudingsplicht geldt, en dat schending van dit principe strafrechtelijk vervolgd kan worden.

In een rapport van Audit Vlaanderenbleek dat de gemeente de regelgeving rond openbare aanbestedingen in meerdere grote bouwdossiers niet volgde of omzeilde. De auditeurs wezen ook op “een schijn van partijdigheid” en benadrukten de noodzaak om het gemeentebestuur te sensibiliseren over deontologie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer