Nadat bleek dat ‘relaties onmogelijk te herstellen waren’ door rel: oud-minister Kitir uit Vooruit gestapt

Ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir is niet langer lid van Vooruit. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Ze heeft haar lidmaatschap begin dit jaar opgezegd.

mtm
Bron: BELGA

Kitir werd in oktober 2022 aan de kant geschoven als minister nadat bekendgeraakt was dat er problemen zouden geweest zijn op haar kabinet. Een onderzoek in opdracht van de partij wees uit dat het onmogelijk was om de relaties te herstellen. Kitir kon dat onderzoek zelf nooit inkijken en zou ook niet gehoord zijn. In maart 2023 keerde ze terug naar de Kamer, maar worstelde zichtbaar met de manier waarop de partij haar aan de kant had geschoven. Begin juli vorig jaar maakte ze bekend na de verkiezingen volledig te stoppen met politiek.

DOE HIER ONZE STEMTEST

Dat Kitir begin dit jaar haar partijkaart terugstuurde, raakte nu pas bekend. Naar eigen zeggen is ze intussen over de grootste ontgoocheling heen en wil ze met de inlevering van haar lidkaart vooral een breuk maken met het verleden.

Opvallend genoeg zit Kitir in de Kamer wel nog steeds in de Vooruit-fractie. Door het statuut van Vooruit als beweging zou het geen probleem zijn dat niet-partijleden in de fractie zetelen.

“Op het moment dat Meryame heeft aangekondigd dat ze stopte met politiek, heeft ze ons laten weten dat ze haar lidmaatschap niet meer zou vernieuwen”, bevestigt Vooruit-woordvoerder Niels Pattyn. “Toen ze begin dit jaar de jaarlijkse mail kreeg waarin al onze leden hun lidmaatschap kunnen hernieuwen, heeft ze per mail geantwoord dat ze haar domiciliëring wilde stopzetten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen