vrijdag 22 februari 2019 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Zelfs ons bier gaat nu op dieet

haacht Terwijl brouwerijen vroeger graag uitpakten met zware bieren, lijken de nieuwste brouwsels alleen maar lichter te worden. Drie of vier graden is helemaal geen uitzondering meer, wat minder is dan een gewoon pintje van 5,2 graden. “Mensen zijn veel meer bezig met hoeveel alcohol ze innemen.”

Session bier heet het officieel. Een hype die overgewaaid komt uit de VS. “Daar zijn die alcoholarme speciaalbieren zeer populair”, zegt Sofie Vanrafelghem. “En sinds twee jaar zijn ze ook hier meer en meer beginnen opduiken.”

“Het lijstje met nieuwe lichte bieren is intussen best wel lang”, zegt bierjournalist Geert Van Lierde. “Gouden Carolus bracht de UL.T.R.A. van 3,7 graden uit, er is de Super 8 Saison van Haacht van 4,8 graden, Brouwerij De Ranke ontwikkelde de Simplex van 4,5 graden, De Brabandere maakte het Wieze Festbier van 3,5 graden, Siphon bracht vorige week nog Lieve uit van 4,5 graden en zo kan ik wel nog even verdergaan.”

Bij Siphon is het intussen al het tweede bier met weinig alcohol. “We hadden eerder ook al Zwaluw, dat zelfs maar 3,2 graden alcohol heeft”, zegt Mathias De Stecker. “We merken nu eenmaal dat er veel vraag is naar dat type bier. Er sloop blijkbaar bij veel mensen een psychologische grens van vijf graden in het hoofd. Alles wat eronder zit, is best wel in trek. Wat voor een stuk te maken heeft met de alcoholcontroles. Dit is ook een speciaalbier, maar dan een waar je er meer dan één van kan drinken.”

“Er is sowieso een veel grotere bewustwording rond alcohol dan vroeger”, zegt Vanrafelghem. “Mensen zijn veel meer bezig met hoeveel alcohol ze drinken. Echt zware bieren nemen om die reden af in populariteit en komen ook nog veel minder uit.”

Meer smaak dan pils

Volgens Geert Van Lierde is het brouwen van smaakvol alcoholarm bier de grootste uitdaging van het moment voor brouwers. “Alcohol is een smaakmaker. Gebruik je minder, dan moet je gaan spelen met kruiden, hop, gist,... Wat soms zeer mooie resultaten oplevert: het is een misverstand dat bier van drie of vier graden flets is.” Meer nog, zegt Sofie Vanrafelgem. “Deze lichte bieren, wanneer ze tenminste geslaagd zijn, hebben vaak drie keer zoveel smaak als pils”

“Alcoholarm bier maken is een kunde”, bevestigt ook Carlo Grootaert van De Struise Brouwers. (csn)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws