Tabak

Brits Parlement neemt eerste stap richting verregaand tabaksverbod

© getty

Het plan van de Britse premier Rishi Sunak om de verkoop van sigaretten te verbieden aan iedereen die vijftien of jonger is, heeft de eerste parlementaire horde overleefd. Tientallen partijgenoten van Sunaks Conservatieven stemden wel tegen.

rvs
Bron: reuters, the guardian

De Britse parlementsleden mochten vrij stemmen over Sunaks wet rond de minimumleeftijd voor verkoop van tabak, een van de strengste ter wereld. Er werden dus geen richtlijnen gegeven vanuit de partij, en 57 Conservatieven in de House of Commons stemden dan ook tegen. Meer dan honderd andere conservatieve parlementsleden onthielden zich, maar met de steun van oppositiepartij Labour stemde een grote meerderheid van 383 parlementsleden nog voor.

De Tobacco and vapes-wetgeving, die roken wil uitroeien bij de toekomstige generaties door de minimumleeftijd voor het aankopen van tabaksproducten elk jaar te verhogen, is een paradepaardje van premier Sunak richting de verkiezingen later dit jaar. Kinderen geboren vanaf 2009 zouden zo nooit tabak kunnen kopen. Sunak wil zo “de grootste te vermijden oorzaak van slechte gezondheid, invaliditeit en dood” aanpakken.

De voormalige conservatieve premiers Boris Johnson en Liz Truss zijn van mening dat de overheid zich niet moet moeien met de levenskeuzes die mensen maken. Erger is dat ook Sunaks eigen staatssecretaris voor Handel en Bedrijfsleven, Kemi Badenoch, tegen zijn wetsvoorstel stemde. “We mogen wettelijk bekwame volwassenen op deze manier niet anders behandelen, iemand die een dag later geboren wordt, zal zo voorgoed andere rechten hebben”, klaagde ze op X aan.

Gelijkaardige wet afgevoerd in Nieuw-Zeeland

“Het parlement is vandaag het proces gestart om roken op de ‘ashoop’ van de geschiedenis te doen belanden”, zei Deborah Arnott van de Britse organisatie Action on Smoking and Health tevreden. “Dit is echter nog maar de eerste stap, het wetsvoorstel moet nog naar de commissie (waar amendementen kunnen worden toegevoegd, red.) en dan volgt nog eens een stemming in de House of Lords. Het goedkeuren van deze wetgeving moet versneld worden, zodat alles rond is voor de verkiezingen.”

Het antitabaksplan van Sunak is gebaseerd op een wetsvoorstel dat eind 2022 in Nieuw-Zeeland werd aangenomen. Eind vorig jaar besliste de nieuwe coalitieregering daar echter, nog voor de wet in werking zou treden, om die te schrappen. Er moest een belastingvermindering gefinancierd worden, en dan zijn rokers nog altijd een (te) belangrijke melkkoe.