Russische vredesmacht trekt zich terug uit Nagorno-Karabach

Nieuws
De Russische vredesmacht is zich aan het terugtrekken uit Nagorno-Karabach, bevestigt het Kremlin. De militairen zijn daar sinds 2020 gestationeerd als onderdeel van een vredesakkoord tussen Azerbeidzjan en Armenië.
anp
woensdag 17 april 2024 om 13:29
Afbeelding
beeld anp

‘Ja, dat is waar’, zei een woordvoerder van het Kremlin. Hij deelde geen verdere details over de terugtrekking, waar Azerbeidzjaanse staatsmedia eerder deze week over hadden bericht. Rusland heeft 2000 militairen in de betwiste regio.

Azerbeidzjan en Armenië voerden in de jaren negentig en in 2020 bloedige oorlogen om Nagorno-Karabach. De strijd in 2020 eindigde na zes weken met een bestand dat tot stand kwam dankzij Rusland. Er werd onder meer afgesproken dat Russische militairen in de regio toezicht zouden houden. Azerbeidzjan had in 2020 delen van Nagorno-Karabach ingenomen en de rest tijdens een bliksemoperatie in september vorig jaar.

Nagorno-Karabach wordt internationaal beschouwd als grondgebied van Azerbeidzjan. De regio werd tot september bewoond door vooral etnische Armenen en bestuurd door separatisten die pro-Armenië zijn. De banden tussen Armenië en Rusland zijn inmiddels bekoeld. De regering in Jerevan vindt dat Rusland niet genoeg heeft gedaan tegen ‘Azerbeidzjaanse agressie’.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Amerikanen verhogen druk op Hamas

De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen 'zonder verder uitstel' te accepteren.

Afbeelding

Meeste exporteurs merken nog weinig van fysieke controles in VK

Nederlandse brancheorganisaties van exporteurs merken vooralsnog weinig van de fysieke inspecties die sinds dinsdag bij binnenkomst in het Verenigd Koninkrijk worden uitgevoerd.

Afbeelding

Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda.

Afbeelding

Air France-KLM omlaag op negatief Damrak

Air France-KLM was dinsdag een van de grootste dalers op het Damrak na de publicatie van tegenvallende resultaten. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie leed in het afgelopen kwartaal een verlies van bijna een half miljard euro.

Afbeelding

VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen.

Afbeelding

Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan.