© getty images

Nederlands bedrijf laat voor het eerst worst van kweekvlees proeven in Europese Unie

Het Nederlandse bedrijf Meatable laat woensdag voor het eerst in de Europese Unie mensen een worst van in het laboratorium gekweekt vlees proeven. Het heeft intussen de tijd om een cel uit te laten groeien tot een worst kunnen verkorten tot vier dagen.

blg

De verkoop van laboratoriumvlees is nog nergens in de EU toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, maar in Nederland zijn er sinds vorig jaar regels die het organiseren van proeverijen mogelijk maken. Woensdag is er zo’n proeverij in Leiden. Voorheen moest Meatable producten laten proeven in de Aziatische stadstaat Singapore.

Het in 2018 opgerichte Meatable heeft een methode ontwikkeld waarmee cellen van een dier in een bioreactor uitgroeien tot het spier- en vetweefsel, oftewel vlees. Volgens het bedrijf is dat de toekomst. De vraag naar vlees blijft naar verwachting stijgen. Om de bijkomende ontbossing en uitstoot van broeikasgassen te beperken, zou kweekvlees een uitkomst zijn.

Duur

Het is vooralsnog erg duur om kweekvlees te produceren, waardoor het nog moeilijk concurreren is met vlees van geslachte dieren.

Over de milieuvoordelen van gekweekt vlees zijn ook kritische geluiden te horen. Onderzoekers van de University of California berekenden vorig jaar dat de uitstoot van broeikasgassen voor dat soort vlees vele malen hoger zal zijn dan bij het voeren en slachten van runderen of varkens. Dat komt vooral doordat het zuiveren van de voedingsstoffen voor cellen veel energie opslokt zolang het nog op dezelfde manier gebeurt als in de farmaceutische industrie. Het ging om conclusies die nog niet zijn beoordeeld door andere wetenschappers.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER