Luister naar

Lijsttrekkers CDA, CU en SGP bij het Europese ND Verkiezingsdebat. Aanmelden kan vanaf nu

Nieuws
De lijsttrekkers Tom Berendsen (CDA), Anja Haga (ChristenUnie) en Bert-Jan Ruissen (SGP) gaan op dinsdag 28 mei met elkaar in debat in Ede. De eerste Europese editie van het ND Verkiezingsdebat wordt gehouden in een jaar dat de spanningen in Europa flink toenemen.
redactie nd
woensdag 17 april 2024 om 13:16 aangepast 17:39
In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP.
In Ede organiseert het Nederlands Dagblad op 28 mei, een week voor de Europese Parlementsverkiezingen, een debat met de lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP. beeld nd

Ede

De lijsttrekkers van CDA, ChristenUnie en SGP treffen elkaar op 28 mei in de Noorderkerk Ede, ook wel bekend als de Edesche Concertzaal. Lezers van het Nederlands Dagblad en andere belangstellenden kunnen het debat bijwonen. Toegangskaarten zijn vanaf nu via nd.nl/europa te bestellen.

‘Het is een spannende tijd voor Europa’, zo benadrukt hoofdredacteur Nico de Fijter van het Nederlands Dagblad het belang van het Europese verkiezingsdebat. Meer dan ooit beheersen ingrijpende, grensoverschrijdende gebeurtenissen de ontwikkelingen in Europa. Daarom gaat een belangrijk deel van het debat tussen Berendsen, Haga en Ruissen over de gevolgen van de Oekraïne-oorlog voor de veiligheid van EU-burgers.

Andere onderwerpen waarover gedebatteerd wordt, zijn onder meer: de Europese landbouw en de veelvuldig bekritiseerde natuurherstelwet, het klimaat en de opkomst van het rechts-populisme. Tijdens het debat is er voor de aanwezigen in de zaal ruimte om vragen te stellen. Hendrie van Maanen, theoloog en docent aan de Christelijke Hogeschool Ede, geeft een minicollege over de christelijke wortels van Europa. 

Voor de drie deelnemende partijen zijn de Europese verkiezingen op 6 juni cruciaal. Het CDA staat in de peilingen op verlies. De twee zetels van ChristenUnie en de SGP zijn onzeker.

Het Verkiezingsdebat wordt geleid door de ND-redacteuren Ilse Brandemann en Ruurd Ubels. Het programma begint om 19.30 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via nd.nl/europa

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een zeehond bij de opvang in Pieterburen.

Recordaantal zeehonden verstrikt in zwerfafval en visnetten: 'Het is een hele langzame, pijnlijke dood'

De drie grote zeehondencentra in Nederland hebben in de eerste vier maanden van dit jaar een recordaantal van 35 zeehonden aangetroffen die in de Noord- of Waddenzee verstrikt zijn geraakt in visnetten of zwerfafval.

Belastingaangifte doen kan nog tot 1 mei.

Corrupte ambtenaren die informatie lekken hebben vrij spel bij Belastingdienst

Criminelen kunnen veel te gemakkelijk toegang krijgen tot vertrouwelijke persoonsgegevens van de Belastingdienst. Op mogelijke corruptie van belastingmedewerkers die gevoelige informatie doorspelen wordt nauwelijks gelet.

Heresingel 13 in Groningen, waar Ite Boerema onderzoek deed naar de medische gevolgen van de oorlog.

In het begin van de Duitse bezetting werden er veel meer winden gelaten. Deze arts wist wel waarom

De Duitse bezetting leidde tot veel lichamelijk ongemak, merkte Ite Boerema, arts te Groningen. Zo nam het aantal tandbreuken en het aantal geslachtsziekten toe.

Een ree zwemt door het hoge water van de Maas.

'Goede opvang dieren bij ramp is ook van belang voor mensen. Die willen anders niet mee bij een evacuatie'

Wanneer er zich in Nederland een ramp voltrekt, staan hulpverleners paraat om slachtoffers op te vangen. Maar met de hulp aan dieren is het pover gesteld. Stichting Dieren in Rampen wil dat veranderen.

Prinses Amalia en Koning Willem-Alexander tijdens Koningsdag in Emmen.

Ontspanning troef bij vrolijke Koningsdag in Emmen. 'Hee, koning! Alles goed?'

Na jaren van dalende populariteit kon de koninklijke familie wel een boost gebruiken. In Emmen werden de koning en zijn familie warm ontvangen. ‘Het kon minder, het kon veel minder!’

‘De jeugdarts is een belangrijke samenwerkingspartner voor de huisarts.’

Jeugdartsen willen taken van overbelaste huisartsen overnemen: 'We doen nu dingen dubbel'

Om overbelaste huisartsen en kinderartsen werk te besparen, maar ook om serieuzer te worden genomen als beroepsgroep, willen jeugdartsen meer medische taken overnemen van de huisarts.