Direct naar artikelinhoud
Mode

Een warm pleidooi voor de rehabilitatie van de badjas

Standbeeld van Harvey Weinstein nabij het Dolby Theatre in Hollywood.Beeld Photo News

De badjas wordt de laatste tijd meer met crapuul dan met comfort geassocieerd. Dat is zonde, want het kledingstuk heeft echt wel wat meer om het lijf.

Nooit voelde ik mij volwassener dan toen ik mijn eerste set bij elkaar passende badjassen aan het haakje van mijn badkamerdeur mocht hangen. Niet toen ik na wikken en wegen een besluit nam over de gasleverancier die diezelfde badkamer van warm water zou mogen voorzien. Niet toen ik bij de bank de lening voor het bijbehorende appartement ondertekende. Zelfs niet toen ik voor het eerst in die eigen badkamer met een geurkaars en een glas rode wijn in het bad zakte omdat ik alle Serieuze Vrouwen in series dat had zien doen. Die badjassen aan dat haakje, dat was de mijlpaal. 

Badjassen waren hét cadeau dat de volwassenen in mijn familie steeds op hun verlanglijstje voor kerst schreven, een mythisch stuk stof dat betekende dat je een huis had dat gezellig genoeg was om in te loungen, een lichaam dat ontwikkeld genoeg was om te verhullen en een budget dat breed genoeg was voor uitspattingen die de verwassen joggingbroek onder in je kast konden vervangen.

Rode vlag met ceintuur

Wie ooit al een kwaliteitsvolle badjas om de schouders heeft gehangen, weet dat er weinig kledingstukken comfortabeler zijn, al durft niemand daar de laatste tijd nog voor uitkomen. Nee, dat heeft niets met misplaatste modieusheid te maken, maar alles met de mensen die de afgelopen jaren met wapperende kamerjaspanden het nieuws hebben gehaald. Als we anno 2018 één kledingstuk symbolisch zouden kunnen verbranden, dan zouden de steden binnen de kortste keren ruiken naar smeulend terrycloth en satijn. 

Het gewaad waarin mannen als Harvey Weinstein en Dominique Strauss-Kahn zich naar verluidt graag hulden wanneer ze hun geslachtsdelen lieten zien aan vrouwen die daar nochtans echt niet om gevraagd hadden. Het kledingstuk waarin omstreden modefotograaf Mario Testino bloedmooie modellen hulde voor zijn beroemde ‘towel series’ omdat ze er op die manier “vrij en rein uitzagen”.

De badjas is de verpersoonlijking geworden van oudere mannen die zich iets te comfortabel voelen in hun machtspositie en dat middels hun garderobe nog eens in de verf willen zetten

De badjas is de verpersoonlijking geworden van oudere mannen die zich iets te comfortabel voelen in hun machtspositie en dat middels hun garderobe nog eens in de verf willen zetten. Een soort cape voor de bad guy, een rode vlag met ceintuur. Mocht Urbanus vandaag nog pedagogisch verantwoorde songs op ons loslaten, dan zou hij met ‘meneren in een badjas’ ongetwijfeld een hit te pakken hebben. Het is zo’n omstreden kledingstuk geworden dat Amerikaans president Donald Trump via zijn toenmalige woordvoerder Sean Spicer heeft gezworen dat hij er nooit eentje draagt.

Reden te meer dus om de badjas in ere te herstellen.

Incontournable

Ziet u, de badjas is te praktisch, te comfortabel en – u mag mij quoten – te stijlvol om op de vestimentaire zwarte lijst te belanden. Modelabels als Alexander Wang, Lacoste en Miu Miu stuurden het afgelopen jaar al een bijzonder fraai uitgekiend exemplaar over de catwalk. Ook Rita Ora leukte de rode loper van de 2017 EMA Awards op in een witte badjas met bijbehorende handdoek om de haren. En wereldsterren als bokskampioen Floyd Mayweather, rapper Drake en Mathieu van Bazart pronken trots met hun ‘Medallion Robe’ van Italiaans luxelabel Versace.

Wie er de rijke geschiedenis van het kledingstuk op naslaat, beseft dat de badjas incontournable is. De toga’s van de Oude Grieken, de banyans van Perzische koningen, de Japanse kimono... zelfs Mozes hulde zich in feite in een soort premature kamerjas. 

Rita Ora op de 2017 MTV EMA's in Londen.Beeld BELGAIMAGE

Ook vandaag is de badjas meer dan een kledingstuk dat je tegelijkertijd afdroogt en warm houdt. In een maatschappij waarin iedereen steeds gejaagder lijkt en zich bekommert om het imago dat ze naar anderen projecteren, is het haast een privilege om je in een badjas te kunnen hullen. Om lak te hebben aan de rat race of wat anderen van je denken. Als symbool van de nieuwe luxe hoort de badjas echt niet aan een nagel op de schandpaal, maar veeleer aan het haakje van uw badkamerdeur.