Direct naar artikelinhoud
Geweld

Vreedzaam Frans studentenprotest gewelddadig verstoord

Studentenprotest MontepellierBeeld revolutionpermanente.fr

Enkele Franse studenten, die uit protest met president Emmanuel Macrons hervormingen een sit-in organiseerden, zijn afgelopen nacht aangevallen door een groep gemaskerde mannen. Dat melden enkele Franse media, waaronder Le Monde. Die sloegen hen letterlijk uit het universiteitsauditorium waar ze protesteerden.

Gisteren werd over heel Frankrijk protest georganiseerd tegen verschillende hervormingen van Frans president Emmanuel Macron, waaronder die van het onderwijs. De Franse president pleit ervoor om het centrale eindexamen aan het einde van het middelbaar onderwijs voortaan te laten organiseren door de verschillende middelbare scholen in plaats van door de staat. Ook de inschrijvingen voor het hoger onderwijs wil Macron onder handen nemen.

Uit protest met de geplande maatregelen, organiseerden enkele Franse studenten in Montpellier een sit-in. Laat op de avond werden ze opgeschrikt door een groep mannen, die gekleed in het zwart en gemaskerd de zaal binnenvielen. De mannen hadden zich gewapend met stukken hout. Daarmee gingen ze de aanwezige studenten te lijf. Verschillende studenten geraakten gewond, enkelen onder hen moesten worden afgevoerd naar het ziekenhuis.

Lees verder onder de tweet.

Twitter bericht wordt geladen...

Volgens de studenten ging het om een groep fascistische studenten die aanvielen, al kan dat niet worden bevestigd. Ook zeggen de studenten dat de decaan van de Rechtenfaculteit, waar de sit-in plaatsvond, de gemaskerde bende binnenliet in de faculteit en nadien weer de deuren sloot. Zo kwamen de studenten die het geweld wilden ontvluchten een tijdlang weerloos vast te zitten. De decaan ontkent dat echter stellig.

Wat wel vaststaat, is dat de groep gemaskerde mannen wist te ontkomen voor de politie ter plekke was.