© EPA

PS is te links voor sp.a: Vlaamse socialisten zijn het niet eens met ideeën uit nieuw boek Elio Di Rupo

De zeer linkse recepten die PS-voorzitter Elio Di Rupo naar voren schuift in zijn boek

NieuweVeroveringen, zijn geen spek naar de bek van sp.a. “Gratis onderwijs? Niet betaalbaar op korte termijn.”

christof willocx

PS-voorzitter Elio Di Rupo wordt nog een beetje linkser dan we van hem gewend zijn. Wellicht komt dat door de Waalse extreemlinkse partij PTB (in Vlaanderen PVDA), die volgens sommige peilingen zelfs de grootste partij van Wallonië zou worden. De PS hinkt ver achterop.

Ook de sp.a, de Vlaamse tegenhanger van de PS, doet het slecht in de peilingen. Nationaal voorzitter John Crombez en Antwerps boegbeeld Tom Meeuws voelen zich toch niet geroepen om de erg linkse lijn van Di Rupo over te nemen. Ze reageren op vier stellingen van hun Waalse collega en geven hem nergens volledig gelijk.

Stelling 1 van Elio Di Rupo: “Voer een werkweek van vier dagen in.”

Oneens

© EPA

Crombez:“Wij zijn geen voorstander van de veralgemening van een werkweek van vier dagen. De huidige economie vraagt een vorm van flexibiliteit aan de werknemers. Ze moeten dus zelf meer grip krijgen op hun tijdsbesteding. Het is daarom niet verstandig om een vast stramien op te leggen. Ons uitgangspunt is dat werknemers zelf moeten kunnen kiezen hoeveel ze willen werken.”

“Wij vinden wel dat mensen vanaf het moment dat ze dertig uur per week werken een volledige sociale bescherming moeten krijgen. Ze moeten dan dus recht hebben op een ziekteverzekering of pensioen dat gebaseerd is op een voltijdse tewerkstelling. Daardoor geven we mensen de kans om nog andere dingen te doen dan enkel te werken in een klassieke job. Ze kunnen zich met de extra tijd bijvoorbeeld inzetten voor het verenigingsleven, zodat ze meewerken aan de versterking van het sociale weefsel van onze maatschappij.”

“We willen ook een basisloon voor mantelzorgers. Mensen die deeltijds gaan werken of zelfs hun werk volledig opzeggen om te kunnen zorgen voor een hulpbehoevend persoon, moeten de verzekering krijgen dat ze een menswaardig bestaan kunnen hebben. Hoe groot dat basisloon moet zijn, is voer voor discussie.”

Stelling 2 van Elio Di Rupo:“Het onderwijs moet helemaal gratis zijn, inclusief de maaltijden op school.”

Oneens

© Kris Van Exel

Meeuws:“Dat bepleiten we niet. We zijn voor de maximumfactuur in het onderwijs. Als je onderwijs volledig gratis maakt, doe je dat ook voor de mensen die het wél kunnen betalen.”

Crombez: “Wij staan positief tegenover extra investeringen in het onderwijs, maar kosteloos onderwijs, inclusief gratis maaltijden en schooluitstappen, is een streefdoel op lange termijn. Op korte termijn is het niet haalbaar, omdat we dan het totale onderwijsbudget met 50% zouden moeten verhogen.”

“Wij willen in de eerste plaats de besparingsdrift in het onderwijs stoppen. Om te beginnen moet de stijging van het inschrijvingsgeld in het hoger onderwijs ongedaan worden gemaakt. Daarnaast moeten er kleinere klassen komen in het kleuter-, lager en middelbaar onderwijs, zodat elke leerling voldoende aandacht krijgt van de leerkracht.”

Meeuws:“In Antwerpen kunnen we bijvoorbeeld streven naar klassen van maximaal twintig leerlingen. Leerlingen die thuis hun huiswerk niet kunnen maken, moeten dat op school kunnen doen. Bedrijven en scholen moeten meer samenwerken. Als een technische school in Deurne voor de opleiding schrijnwerkerij een gebrek heeft aan eigentijds materiaal, moet een bedrijf dat toch kunnen leveren?”

Stelling 3 van Elio Di Rupo: “Een CEO mag maximaal vijftien keer het loon van de slechtst betaalde werknemer van zijn bedrijf verdienen.”

Oneens

© Marc Gysens

Crombez:“Wij willen geen maximale loonspanning invoeren. We willen praten over degelijke lonen voor werknemers.”

Meeuws: “Het interesseert de mensen niet of hun buur twee- of driemaal zoveel verdient als zij. Het is wel belangrijk dat iedereen een rechtvaardig loon krijgt.”

Crombez: “We vinden wel dat jongeren van 18 tot 23 jaar een basisloon moeten krijgen, op voorwaarde dat ze studeren, werken of een stage doen.”

Stelling 4 van Elio Di Rupo:“Voer een belasting in op ­robots.”

Oneens

Crombez:“Wij zijn niet voor een belasting op robots. Er zijn geen extra aparte belastingen nodig, maar wel één helder belastingsysteem. De eerste 1.000 euro in de maand die iemand verdient, moet belastingvrij zijn. Dan heb ik het niet alleen over de inkomsten uit arbeid, maar ook uit vermogen. Bijvoorbeeld dividenden op aandelen of huurinkomsten. Bovenop die 1.000 euro moeten we een progressief belastingsysteem toepassen. Ons systeem schaft dus bijvoorbeeld de roerende voorheffing van 30% op aandelen af en vervangt het door één duidelijk belastingstelsel.”

© BELGA