Luister naar

ND-jong: Botst het leerlingvolgsysteem, zoals Magister, met de privacy van leerlingen?

Nieuws
-
vrijdag 23 februari 2018 om 03:00

Het antwoord van vwo 5-csg de Lage Waard in Papendrecht.

Sjoerd:

Mij maakt het niet zoveel uit wat mijn ouders wel en niet kunnen zien van me. Ze zien toch ook de cijfers op mijn rapport, het wordt toch wel bekend.

Maaike:

Ik ben het daar ook mee eens. Dat komt ook omdat mijn ouders niet heel prestatiegericht zijn. Ik vind de apps en pushmeldingen die onze ouders op hun telefoon krijgen overdreven. Dat hoeft niet van mij.

Jeroen:

Mijn ouders zijn wel prestatiegericht. Als ik een wat lager cijfer haal, dan moet ik dat thuis uit gaan leggen. Dat werkt demotiverend en kan ook druk geven. Ik ben het dus helemaal eens met het voorstel van D66 om niet alles aan ouders te laten zien.

Jesse:

Ik ben zelf redelijk open over mijn cijfers en functioneren op school. Ouders hoeven daarvoor niet op een app te kijken. Mijn ouders volgen mij ook niet via de magister app, de informatie komt van mijn kant.

Maarten:

Je staat tot je achttiende jaar onder toezicht van je ouders. Zij voeden je op en dragen verantwoordelijkheid. Zij mogen wat mij betreft dus gewoon alle schoolgegevens inzien zodat ze je eventueel kunnen bijsturen. Als je zelf alleen maar onvoldoendes haalt en eruit wordt gestuurd en je ouders weten dit niet, dan kan het verkeerd gaan.

Nienke:

Ik vind dat het uiteindelijk je eigen verantwoordelijk is dat je je best doet op school. Als je slechte cijfers haalt of te laat komt, dan heeft dat voor jezelf gevolgen. Dat je ouders het weten is prima, maar jij bent verantwoordelijk. Dat hoeft wat mij betreft niet pas bij het achttiende levensjaar te veranderen.

Renee:

Ik vind pusmeldingen veel te ver gaan. Het is prima wanneer ouders op eigen initiatief de informatie die ze nodig hebben opzoeken, maar het is niet nodig dat ze dit continu op hun telefoon ontvangen.

Emma:

Mijn ouders vragen wel altijd naar mijn cijfers, maar dan bepaal ik zelf wat ik zeg. Ze hebben wel de app van het leerlingvolgsysteem Magister op hun telefoon, maar ze weten niet goed hoe dat werkt. De informatie moet dus van mijn kant komen.

Matthias:

Ik gaf onlangs terloops aan dat ze zich nooit met school bemoeiden en nu hebben ze de app op hun telefoon gezet. Dat was dus een verkeerde opmerking. Maar mijn moeder weet niet echt hoe de app werkt. Ze veegt vaak dingen per ongeluk weg.

Moisa:

Mijn ouders hebben wel de Magister-app op hun telefoon en zien mijn cijfers. Als ik weleens een heel laag cijfer heb en ik fiets naar huis, dan weet ik dat ze er iets over zullen gaan zeggen en dat vind ik niet fijn. Dan moet ik me meteen verdedigen en kan ik me niet voorbereiden op het gesprek.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Zoals elk jaar, werd Bevrijdingsdag enthousiast gevierd. Maar is dat genoeg om onze geestelijke vrijheid te behouden?

Politieke vrijheid is iets om te koesteren, maar kan niet bestaan zonder geestelijke vrijheid

Vrijheid, democratie en burgerrechten zijn niet vanzelfsprekend. Daarom is het de hoogste tijd om aan de geestelijke staat van ons land te werken, zodat we ook een vrij land blijven, stelt Kathleen Ferrier.

De transitie is geen fundamentele kwestie, maar een kwestie van grootschalige opschaling, want de technologie is er.

Het kan straks echt: kaas zonder koeien. Wat betekent dat voor de toekomst?

Dankzij nieuwe technieken is straks de intensieve veeteelt overbodig en krijgt de natuur ruim baan. Melk en kaas zijn er in overvloed. Waar blijven de politiek-economische keuzen, vraagt Jan Lagendijk zich af.

Afbeelding

Jong gezin op wereldreis: het lijkt idyllisch, maar kun je zoiets nog wel doen in deze tijd?

Een hippe wereldreis, hoe mooi is dat? Deze trend zet onze solidariteit met medemensen en de wereld onder druk, beredeneert Dietrich van Gorsel, bestuurder in de zorg.

Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.