18 oktober 2017 om 03:00
Commentaar
Sjirk Kuijper
Luister naar

Schuldig en zwak

Geld uitgeven dat je niet hebt, kopen wat je niet kunt betalen: zo raakt een mens in de schulden. Ethisch en theoretisch is dat altijd eigen schuld. Je was er zelf bij, het waren persoonlijke keuzes. Maar de realiteit is dat veel schulden al in eerste aanleg ook oorzaken hebben buiten de schuldenaar. Mensen geven geld uit waarvan later blijkt dat ze het niet konden besteden. Salaris waarvan de belasting nog moest worden afgeroomd; toeslagen die hun toch niet toekwamen. De Belastingdienst heeft jarenlang geld uitgekeerd aan burgers die daar bij nader inzien geen recht op hadden. Huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag, kindgebonden budget: als je zulke voorschotten na jaren ineens moet terugbetalen, ben je nog niet jarig.

Aan de andere kant doen mensen aankopen waarvan ze de totaalprijs niet doorzien. Wie tegenwoordig een hypotheek wil afsluiten, moet z’n aflospotentie driedubbel bewijzen. Maar er zijn financiële verplichtingen (contracten, abonnementen, afbetalingen) die je veel makkelijker kunt aangaan, en waar je nog moeilijker vanafkomt dan van een huis dat ‘onder water staat’.

Schulden worden al gauw een kostenpost op zich. Om te beginnen door de rente die erover berekend wordt, en nog veel meer door de boetes en inningskosten die daar bovenop komen. Ook hier geeft de overheid geregeld het slechte voorbeeld, door snel en zwaar boetes te stapelen op een relatief onschuldige tekortkoming. En de overheid heeft, in tegenstelling tot een eenvoudige ondernemer, altijd genoeg tijd en bureaucratische overmacht om op zo’n openstaande, uitdijende vordering te blijven hameren. Totdat de schuldenaar murwgebeukt besluit de krater van die openstaande boete dan maar met een ánder gat te dichten. Met een woekerlening bijvoorbeeld; want als je écht in nood zit, valt er altijd wel ergens snel geld te halen, waardoor je nog dieper de fuik in zwemt.

Een relatief nieuwe katalysator in de schuld-ellende is het doorverkopen van schulden aan bedrijven die daar wel brood in zien. Hun specialiteit, incasseren, is op zich een eerlijk beroep: een lastige klus die anderen liever uitbesteden dan dat ze zelf wanbetalers op de huid moeten zitten. Maar steeds meer incassobureaus kopen openstaande schulden op, en gaan daarna meedogenloos op jacht. In dat verdienmodel spelen klantvriendelijkheid, behulpzaamheid en voorlichting geen rol. Norse, intimiderende communicatie kan hen juist helpen hun doel te behalen. Klantbinding is geen economisch belang voor deze tak van financiële ‘dienstverlening’ die alleen zichzelf dient. Strakke overheidsregulering is nodig op deze markt waar de klant geen koning, maar zwak en schuldig is.

In het commentaar verwoorden redacteuren
de mening van het Nederlands Dagblad
Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Het gif van vreemdelingenhaat

Een land dat wordt gevoed door vreemdelingenhaat krijgt nooit een goed asielbeleid

Langzaam maar zeker - en aangevoerd door de karikaturale teksten van PVV-baas Wilders - doet het gif van de vreemdelingenhaat in Nederland zijn werk.

ND

Beste demonstrerende UvA-student, waarom horen we je niet over de Israëlische gijzelaars?

Zullen we over een jaar of tien moeten toegeven dat die demonstrerende studenten toch ergens een punt hadden? Misschien, misschien niet. Het maakt hun antisemitisme niet minder verwerpelijk. De wereld is niet zwart-wit.

Afbeelding

Buitenlandse werknemers verdienen een beter bestaan; dat vraagt om een keurmerk voor eerlijke bazen

Aan de formatietafel is asielmigratie het hoofdthema, maar in het land zorgt arbeidsmigratie voor misere: uitbuiting, onderbetaling, beroerde huisvesting. Door bazen uit de achterbannen van partijen als BBB en VVD.

nd

De suggestie dat het met Europa allemaal wel wat minder kan, is een miskenning van wat Europa is

Ook veel hoogopgeleide christelijke jongeren wéten niet eens dat er Europese verkiezingen aanstaande zijn. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, ís Europa helemaal niet ver weg - laat staan Brussel.

Commentaar

Iedereen wil een goed ov, toch? Zet het dan eindelijk eens hoger op de agenda!

Het ov hapert aan alle kanten. Terwijl iedereen vindt dat de trein een goed alternatief voor de auto moet zijn. Hoogste tijd dat er daarom gebeurt om het ov naar een hoger plan te krijgen.

Commentaar

Het gedenken van 4 en 5 mei vraagt om rituelen. Zoals het Wilhelmus zingen, tot de laatste verzen

Nederland kent nauwelijks rituelen voor de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Op 4 mei twee minuten stilte: die creëren we samen en je vult ze persoonlijk in. Maar ook voor 5 mei zijn krachtige symbolen beschikbaar.

commentaar

De oorlog tegen vrouwen in Iran is 'intenser dan ooit'. Maar het verlangen naar vrijheid is diepgeworteld

Iraanse vrouwen zonder hoofddoek worden met traangas bespoten, aan de haren meegesleept en in de gevreesde witte busjes afgevoerd. En toch is hoop wel degelijk te vinden in het straatbeeld van Iran.

nd

Pas op dat het openen van het oorlogsarchief over 'foute' Nederlanders niet alsnog leidt tot bijltjesdag

Het immense archief over collaborerende Nederlanders gaat volgend jaar open, gedigitaliseerd en voor iedereen doorzoekbaar. Maar is dat wel zo'n goed idee?

ND

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël, wat het in een lastige positie dreigt te brengen

Het oorlogsrecht geldt ook voor Israël en premier Netanyahu weet dat. Vooral het belemmeren van humanitaire hulp en de hongersituatie daardoor in Gaza kan Israël zwaar opbreken. Er is nog een keuze: meer hulp toelaten.