Luister naar

Wie geld kost, is straks vogelvrij

Nieuws
Filosoof Marcel Zuijderland vindt het ‘fanatisme’ van Downpride ‘niet fris’. Maar het is gewoon waar: abortus op downkinderen wordt in Nederland steeds meer een morele plicht.
Renate Lindeman woordvoerder van belangenorganisatie Do..
woensdag 18 oktober 2017 om 03:00

‘Gehandicapte kinderen kosten geld, dus ouders: aborteren en anders een boete. Zo nazi hadden we het nog niet gegeten.’ Met deze woorden hekelde Stefan Paas op Twitter een brief in de . De briefschrijver pleitte voor een beperking van keuzevrijheid van ouders om, ondanks prenatale diagnostiek, gehandicapte kinderen toch geboren te laten worden.

De NIP-test kan het gehele genoom analyseren van het ongeboren kind, maar Nederland kiest voor een doelgerichte aanpak. Dit betekent dat commerciële bedrijven, gezondheidsautoriteiten en beleidsmakers zich richten op het opsporen van specifieke genetische aandoeningen, terwijl de prenatale selectie van andere groepen verboden is.

Downsyndroom is het primaire doel van het nationale screeningsprogramma. Nederland is het eerste land ter wereld dat NIPT, ongevraagd, aan alle zwangere vrouwen aanbiedt.

duurste aandoening

Het is eenvoudig te zien waar de briefschrijver zijn ideeën vandaan haalt. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kwam in 2013 met een ‘top 10 aandoeningen naar kosten’. Diverse kranten namen dat sindsdien over.

De tv-serie De laatste Downer van de EO deed ook een duit in het zakje en toonde het prijskaartje van iemand met het downsyndroom.

Een snelle Google-zoekopdracht laat echter de waarheid zien: downsyndroom maakt slechts een klein deel uit (8 procent) van de groep met ‘verstandelijke handicaps’.

Jaarlijks worden ruim twee keer zoveel kinderen geboren met foetaal alcoholsyndroom (FAS). Dit is ook een oorzaak van verstandelijke beperking en van andere problemen, als gevolg van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. Over FAS of de preventie hiervan krijgen aanstaande ouders van hun zorgverlener niets te horen.

Ethici en beleidsmakers zeggen al jaren dat selectieve abortus een morele verplichting is. In het boek Kind, ziekte en ethiek van Heleen Dupuis schrijft M.T. Hilhorst, docent gezondheidsethiek aan de Erasmusuniversiteit, over ouders die geen prenatale diagnose willen: ‘Zij hebben hun kinderen de handicap ‘aangedaan’ door van handelen af te zien. (...) Moreel gezien kan dus rekenschap van hun keuze worden gevraagd.’

Meer recent schrijft filosoof Marcel Zuijderland dat vrouwen een ethische plicht tot abortus hebben bij een ernstig gebrek van de foetus. Hij is van mening dat downsyndroom een ernstige handicap is, die deze actie rechtvaardigt.

In een interview (ND Gulliver 6 oktober) beschuldigt hij Downpride van een ‘irrationeel betoog’: ‘Bij de aanbieding van het Zwartboek Downsyndroom aan de Tweede Kamer werd letterlijk gezegd dat NIPT een morele misdaad is tegen mensen met handicaps. Zo moet dat gesprek niet gevoerd worden.’

ongewenst

Opvallend, want eerder stelde Zuijderland zelf vast dat er aan abortus op downkinderen twee soorten leed vastzitten: dat van de vrouwen die deze keuze moesten maken én dat van de symboliek van verstoting en moord die aan abortus hangt. ‘Daarvan gaat een signaal uit naar bestaande kinderen met down, alsof hun bestaan ongewenst zou zijn. Dat is een relevant moreel gegeven.’

Het zwartboek bevat een reeks getuigenissen van gezinnen over hoe de focus van prenataal onderzoek op downsyndroom discrimineert en nadelig beïnvloedt.

haatzaaien

Als we dit niet de kop indrukken, is straks iedereen die economisch onrendabel is, vogelvrij. Zo’n brief in de NRC is geen mening, maar zaait haat. Hij roept op tot discriminatie en vervolging. Als een krant dergelijke haattaal publiceert, is het makkelijk te zien hoe dit kan escaleren. Dat is in het verleden vaker gebeurd.

Iedereen is vrij om een leven met een handicap te beoordelen, maar de overheid heeft de taak alle burgers te beschermen tegen dit soort haat. Door downsyndroom als (dure) ‘keuze’ neer te zetten, is de overheid nu echter ook aanstichter.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Na duizend pogingen, therapie, één diagnose (gedesorganiseerde hechting) heb ik uiteindelijk de stekker eruit getrokken.

'We geven een beroerd voorbeeld van wat liefde is'. Lezers reageren op de podcast Gebroken Gelofte

De ND-podcastserie Gebroken Gelofte, over scheiden in christelijk Nederland, roept bij luisteraars veel reacties op. ‘Ondanks jarenlange emotionele mishandeling heb ik geprobeerd stabiel te blijven.’

Al snel veranderde de sfeer in de kamer. Er werd een afwijking geconstateerd naast dat ons meisje veel te klein bleek te zijn. De term syndroom viel.

Er ging vorige week van alles door me heen toen ik hoorde dat mijn ongeboren kind ziek is

Ik schaam me dat ik anderen die de zwangerschap afbreken, vóór deze week min of meer automatisch veroordeelde. Maar nu staan mijn man en ik met dezelfde vragen. Theoloog Anne Marije Baars vertelt over een onverwachte diagnose.

 Wat de Christelijke Gereformeerde Kerken de komende maanden doen, gaat alle kerkleden in Nederland en daarbuiten aan. Foto: synodevergadering september 2023.

Govert Buijs groeide op in de CGK. Zijn voorstel om een scheuring te voorkomen: een coöperatie van kerken

Govert Buijs doet een voorstel om de ruzie in de Christelijke Gereformeerde Kerken waardig te beslechten: richt een coöperatie van kerken op; dat voorkomt volledige scheuring.

Opmerkelijk was dat kardinaal Eijk zo vol vuur preekte dat mensen soms spontaan ‘amen’ riepen. Dat is iets dat wij niet gewend zijn.

Kardinaal Wim Eijk heeft gewoon gelijk als hij zich tegen de lhbt+-lobby keert

Kardinaal Wim Eijk kreeg in de media veel kritiek toen hij sprak over ‘een publieke opinie die vreemde ideeën opdringt’. Maar in de zaal waar hij sprak, hoorde Andre van Aarle mensen spontaan ‘amen’ roepen.

Een scheiding heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van een kind als het de helft van zijn bestaan moet ontkennen en bijvoorbeeld bij papa niet op een positieve manier over mama mag praten.

Kinderombudsman Margrite Kalverboer: 'Gescheiden ouders, dit kun je doen voor je kind'

Als je ouders gescheiden zijn, moet je bij je moeder ook positief kunnen zijn over je vader. En als je bij je vader bent geldt hetzelfde richting je moeder. Daar heb je als kind recht op, stelt de Kinderombudsman.

Afbeelding

Schrappen van eigen risico in de zorg is nog moeilijker dan een nexit of asielstop

Als de PVV nog iets wil overhouden van het programma waarmee populistische kiezers een rad voor ogen is gedraaid, zal het volgens Peter de Waard de afschaffing van het eigen risico in de ziektekostenverzekering zijn.