© AFP

Filmfestival van Cannes bant selfies op rode loper

De organisatoren van het filmfestival van Cannes hebben een aantal opvallende veranderingen aangekondigd voor de komende editie. Zo zullen toeschouwers geen selfies meer mogen nemen op de rode loper en journalisten krijgen geen avant-premières meer voorgeschoteld de ochtend dat een film in wereldpremière gaat. De organisatie stelt ook voor om eens goed na te denken over de positie van de vrouw in de cinema.

Festivaldirecteur Thierry Frémaux liet vrijdag in het magazine Le Film Français optekenen dat “selfies verboden zullen zijn voor de toeschouwers op de rode loper”, dit om de orde terug te brengen. In 2015 had de directeur er bij de genodigden al op aangedrongen om het “ridicule en groteske” gebruik van selfies te beperken, maar nu komt er dus een totaalverbod.

Voorts zal de pers de geselecteerde films voor de competitie dit jaar pas op de wereldwijde première te zien krijgen, aan het begin van de avond, en dus niet meer ‘s ochtends. Die maatregel moet “de gala-avond weer alle aantrekkelijkheid en glans bezorgen”. Frémaux is van mening dat de spanning op die manier behouden blijft.

Het festival moet ook “een voorbeeld” zijn wat betreft vrouwenrechten en gelijkheid van man en vrouw, aldus Frémaux. Daarom - en als gevolg van de zaak-Weinstein, de #MeToo-beweging en het debat rond de plaats van vrouwen in de filmwereld - zal de directeur de Franse minister voor Gendergelijkheid, Marlène Schiappa, ontmoeten. Hij verwijst ook naar het discussieforum ‘Women in motion’, dat sinds vier jaar de rol van vrouwen in de filmwereld centraal stelt.

Daarnaast benadrukt Frémaux nog dat het festival “boven het gemiddelde” scoort op het vlak van door vrouwen geregisseerde films in de competitie. Vorig jaar waren 23 procent van de geselecteerde films door vrouwelijke regisseurs gemaakt.

Het filmfestival van Cannes vindt dit jaar plaats van 8 tot 19 mei plaats. De Australische actrice en tweevoudige Oscarwinnares Cate Blanchett zal op de 71e editie van het filmfestival de jury voorzitten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER