Foto: Jeffrey Roos

Resten van 3 middeleeuwse woningen gevonden bij opgravingen aan Atlantikwall Raversyde in Oostende

Bij opgravingen in het provinciedomein Atlantikwall Raversyde in Oostende zijn de resten gevonden van 3 middeleeuwse woningen. Archeologen vonden ook sporen van grachten, een drinkpoel voor dieren en verschillende dierengraven.

De opgravingswerken zijn onderdeel van de verbouwingswerken van het museum ANNO 1465 en moeten meer duidelijkheid geven over hoe het middeleeuwse vissersdorp Walraversijde er uit zag. "Er zijn verschillende vondsten gedaan", zegt archeoloog Floris Beke, "onder andere netverzwaringen voor de netten van de vissers, munten en uiteraard ook aardewerk uit de 15e en 16e eeuw. Daarnaast zijn er ook afvalputten gevonden met daarin etensresten, schaaldieren en schelpdieren. Daartussen zit ook gebroken keramiek. Dat is voor ons bijzonder interessant, want zulke zaken kunnen ons vertellen hoe oud iets is."

Tot slot zijn er nog grachten ontdekt die aantonen hoe het dorp en dan vooral de landbouwgronden errond waren ingedeeld.

Foto: Jeffrey Roos

Opgravingen worden afgerond

Het vissersdorp Walraversijde beleefde zijn hoogtepunt in de 15de eeuw. Daarna ging het langzaam ten onder door oorlogen en economische problemen. Volgens specialisten is het één van de best bewaarde archeologische sites in Vlaanderen.

De opgravingen worden morgen afgerond. Daarna wordt de site opnieuw dichtgemaakt om verder te doen met de bouwwerken. Het plan is om de belangrijkste voorwerpen die gevonden zijn tentoon te stellen in het museum. 

Foto: Jeffrey Roos

Meest gelezen