Direct naar artikelinhoud
WK 2018

De prestigieuze Ballon d'Or voor Hazard? Moet lukken

Eden Hazard.Beeld AFP

Tien jaar geleden debuteerde de 17-jarige Eden Hazard bij de Rode Duivels. Vandaag is hij hun wervelende kapitein. En ligt de wereld aan zijn voeten. De weg naar de finale loopt morgen over 'le numéro dix'.

Op 17 november 2008 stuurt het persagentschap Belga volgend bericht de wereld in: "Middenvelder Eden Hazard (Lille/Fra) is door bondscoach René Vandereycken opgeroepen voor de vriendschappelijke interland in en tegen Luxemburg.
De 17-jarige Hazard vervangt in de selectie Stijn De Smet (Cercle Brugge), die een geblokkeerde rug heeft. Als hij tegen Luxemburg ook in actie komt, zal hij twee dagen ouder zijn dan Vincent Kompany bij zijn debuut."

"Hij verdient deze selectie omdat hij veel talent heeft", vindt Vandereycken. Twee dagen nadien valt Hazard in de 69ste minuut in voor Wesley Sonck. Tien jaar later is hij de wervelende kapitein van de ploeg die Brazilië verslaat in de kwartfinale van het WK in Rusland. En ligt de wereld aan zijn voeten.

Eden Hazard.Beeld AFP

Deze mundial is nog meer dan vroeger de verheerlijking van de vader-zoon/dochter relatie. Het liep zaterdagavond al tegen middernacht aan toen Luka Modric (32) in een leeg Fisht Stadium in Sotsji balletjes trapte met zijn zoontje Ivano (8) en dochter Ema (5). Eerder op dit toernooi zagen we foto's en beelden van Neymar op training met zoon Davi Lucca (6), zijn maatje Marcelo dolde met Enzo (8), en Vincent Kompany haalde na de zege tegen Engeland Sienna (8), Kai (4) en Caleb (2) op het veld.

Emotionele rust

"Alleen de oudste zonen Yanis en Léo zijn met mijn vrouw naar Rusland gekomen", vertelde Hazard afgelopen weekend in het Moscow Country Club-hotel. "Samy is nog maar 3, die laten we beter thuis. Yanis is 7, en hij vindt het wel cool als hij wat langer alleen is met zijn mama (lacht). Léo is 4 en die heeft het lastiger, hij mist mij. Hoe oud is die van jou?"

"Ook vier. Maar het is van 'Hallo papa' en 'Dada papa', en hij speelt weer vrolijk verder", antwoordt ondergetekende. "Die van mij zullen meer houden van hun papa, hé", antwoordt hij, gevolgd door die gulle, guitige lach op z'n Hazardinho's.
Terwijl Davi Lucca Neymar op dit toernooi klaarblijkelijk toch niet voor emotionele rust kon zorgen bij zijn vader, brengt de nabijheid van hun kinderen bij Modric en Hazard wel stabiliteit. Samen met Mbappé zijn zij de uitblinkers van het WK tot dusver. Misschien moet Hazard daarbij het hoogste schavotje op het podium vooralsnog aan de Kroaat laten. Drie keer werd die al uitgeroepen tot 'Man of the Match'.

Eden Hazard.Beeld Photo News

Eén week nadat hij 27 werd, verhuisde Modric in de zomer van 2012 van Londen (Tottenham) naar Madrid, waar hij de draaischijf is geworden van het beste clubelftal van de jongste vijf jaar. Modric won met Real Madrid in die tijdspanne vier keer de Champions League.

Hazard is 27 geworden in januari. Hij staat aan Fulham Road in Londen evenzeer op het kruispunt van zijn carrière. Hij kan in Real Madrid in de sporen van Modric treden, of hij verlengt zijn contract in Chelsea. Maar daar word je nooit de wereldster die je kunt zijn bij 'De Koninklijke'.

Was die eerste helft van hem de beste vijfenveertig minuten ooit van een Rode Duivel? Het moet zijn. Beter kan toch niet?

Real-voorzitter Florentino Pérez wacht af. In 2010 haalde hij de uitblinker van het WK in Zuid-Afrika naar de hoofdstad: Mesut Özil. Vier jaar later was het de beurt aan James, topschutter in 'Brazilië 2014'. Is het nu de beurt aan Hazard, als vervanger van Cristiano Ronaldo?

Hij weet wat hem te doen staat: in de komende week nog één of twee zulke prestaties als tegen de Seleção. Wat was hij geweldig, afgelopen vrijdag. Was die eerste helft van hem de beste vijfenveertig minuten ooit van een Rode Duivel? Het moet zijn. Beter kan toch niet?

Bloedhonden

Tsaar over Kazan. Het stadion was zijn speeltuin. Met dank aan... de sudoku van Panama. Een flashback naar 18 juni jongstleden. In de eerste helft van hun WK-openingswedstrijd tegen Panama zoeken de Rode Duivels amechtig naar zichzelf. Roberto Martínez tuurt over het veld naar zijn aanvoerder. De bondscoach merkt hoe de ruimtes voor Eden Hazard ontzettend klein zijn. Er is bijna geen manoeuvreerruimte voor het nummer 10 om zijn acties te maken. Bovendien wordt hij voortdurend geschopt en neergetrokken.

Eden Hazard.Beeld AFP

"Als een elftal niet in de wedstrijd zit, kan het probleem opgelost worden door alleen maar een manier te vinden om je beste speler of spelers te bevrijden uit de chaos", is een van de filosofieën van Martínez.
De bondscoach beslist tijdens de rust om zijn linker-'wingback', toen Yannick Carrasco, weg te halen van de lijn en tien meter naar binnen te brengen. Zit Hazard de eerste vijfenveertig minuten nog in een centrale rol gevangen tussen de defensieve middenvelder van Panama en een van hun drie centrale verdedigers, dan kan hij nu veel meer de ruimte op de flank benutten en het één tegen één-duel opzoeken met de rechtsachter. Een geweldige actie en een assist later ligt hij aan de basis van de 3-0-zege van de Rode Duivels.

Eden Hazard geeft een voetbalclinic aan de Goddelijke Kanaries

Tegen Brazilië zal Martínez de truc met de duif herhalen. Deze keer schuift Nacer Chadli op de juiste momenten gevat naar binnen waardoor Hazard op links heel vaak autostrades zonder tolheffing vindt waar hij enkel rechtsachter Fagner tegen het lijf loopt. Eden Hazard geeft een voetbalclinic aan de Goddelijke Kanaries.
Roberto Martínez kon Hazard op dit WK tactisch bevrijden van de bloedhonden bij de tegenstanders. Dat wordt eens te meer de uitdaging tegen Frankrijk. Zal Hazard kunnen ontsnappen aan boswachter Pogba zodat hij gaat dollen met rechtsachter Pavard? De weg naar de finale in 'Loezjniki' loopt morgenavond over 'le numéro dix'.

Eden Hazard.Beeld AFP

Cristiano Ronaldo, Neymar en Lionel Messi zijn inmiddels uitgeschakeld. Messi en Neymar speelden evenmin een rol van betekenis in de Champions League. De strijd om de trofee van de Gouden Bal is dit jaar wijd open. Meer nog dan Mbappé is Antoine Griezmann een kandidaat mocht Frankrijk hier de titel grijpen. Hij won dit seizoen al de Europa League met Atlético Madrid. Ook Luka Modric heeft uitstekende papieren. Wegens de Champions League gewonnen - in de lente was hij subliem - en uitblinker op dit WK.

Maar, er is ook Eden Hazard. Beslissend voor Chelsea in een mediatiek belangrijke eindstrijd als de Cup Final, weergaloos tegen Brazilië in een partij die de wereld is rondgegaan en net als Griezmann en Modric op een steenworp van de wereldtitel. Hazard is wel meer virtuoos dan Griezmann en Modric, hij is meer 'spektakel', meer 'show'. Dat is verleidelijk voor de stemgerechtigden uit Trinidad, Papua Nieuw-Guinea, Samoa, Granada,...

Dit is misschien wel de zomer die Eden Hazard, groot geworden in Noord-Frankrijk in Lille, definitief katapulteert naar de (Koninklijke) status van wereldster. Dat had René Vander­eycken op 17 november 2008 goed gezien.