Dinsdag spoot er opnieuw water door de fonteinen op het Wim Saerensplein.© Jan Van der Perre

Fonteinen Wim Saerensplein werken na bijna vijf jaar opnieuw: “Het is de weg naar Echternach geweest”

Deurne -

De fonteinen op het Wim Saerensplein werkten dinsdag opnieuw. De laatste keer dat er water naar boven spoot, was in april 2023, maar toen moest de waterpartij al na één dag worden afgezet. “We hopen dat ze deze keer definitief blijven werken.”

Niels Delport

In 2018 werd het pas heraangelegde Wim Saerensplein met een fontein en een gloednieuw vredesmonument ingehuldigd. Amper een jaar later, stopte de fontein met werken. De ondergrondse ruimte, waarin de pompinstallatie staat, liep onder water. Door een dispuut tussen de aannemer, de architect en het district Deurne over wie verantwoordelijk is, liep het herstel vertraging op, waardoor de deadline van 2020 niet werd gehaald. Ook de levering van de wisselstukken uit Italië liep vertraging op. Daardoor werd de nieuwe deadline van 2021 ook niet gehaald.

Het duurt tot april 2023, vier jaar na de inhuldiging, voordat het water opnieuw naar boven spoot. Maar slechts een dag later moest de waterpartij al worden stilgelegd. De geplaatste zekeringen in de elektriciteitskast waren te zwak, waardoor de ‘plomb’ telkens sprong wanneer de fontein aanstond.

Weg naar Echternach

Districtsschepen van Publiek Domein, Freddy Lorent (Onafhankelijk) hoopte dat de fontein die zomer opnieuw water zou spuiten. Maar het duurde nog tot afgelopen dinsdag voordat dat het geval was. “Tot grote vreugde van iedereen werkte de fontein deze week opnieuw. De realisatie is een weg naar Echternach geweest, maar uiteindelijk is het probleem nu opgelost.”

“De keuring van de zekeringskast heeft lang op zich laten wachten. Daarom konden we de fonteinen nog niet aanzetten afgelopen zomer. Daarna hebben we gewacht tot na de winter om ze opnieuw te laten spuiten.”

“Ik hoop dat het de fonteinen blijven werken. Zo kunnen ze wanneer het mooi weer wordt water spuiten en kunnen de kinderen er eindelijk plezier aan hebben”, geeft Lorent nog mee. Hopelijk kunnen de Deurnaars deze keer iets langer genieten van het waterspel, maar met de fontein van het Wim Saerensplein weet je nooit.

LEES OOK. Fontein Wim Saerensplein werkt opnieuw na vier jaar, om een dag erna weer buiten strijd te zijn

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners