Eerste goedkeuring: Waalse regering zet licht op groen voor Energiepact

© BELGA

De Waalse regering heeft donderdag het licht op groen gezet voor de visietekst voor het Energiepact. De regering is daarmee de eerste die het onderlinge akkoord van de vier energieministers goedkeurt. Dezelfde tekst moet ook nog voorgelegd worden op de Brusselse, Vlaamse en federale regering. Daar ligt de kwestie heel wat moeilijker.

In de Brusselse regering worden eveneens weinig problemen verwacht. Maar op federaal en Vlaams vlak ligt de kwestie een pak moeilijker. Daar heeft de grootste regeringspartij N-VA de voorliggende tekst al afgeschoten. “De tekst is onvoldoende onderbouwd en geeft geen zekerheid over betaalbaarheid, duurzaamheid en bevoorradingszekerheid”, aldus N-VA. De partij blijft pleiten voor een uitstel van de kernuitstap.

De Waalse regering wil daar niet van weten. “Er kunnen aanpassingen gebeuren in de marge, maar we gaan niet raken aan de kernuitstap in 2025”, aldus Crucke. De MR-minister benadrukt ook dat N-VA “de dans niet leidt”. “Er zijn vier regeringen die hun verantwoordelijkheid moeten nemen over een gedeelde visie van de vier energieministers”.

Overgangsperiode

Volgens Waals minister van Energie Jean-Luc Crucke (MR) is er geen probleem om de overgangsperiode in het voorgestelde energiepact te berekenen, maar dan moet men wel achter het voorgestelde traject staan.

“We mogen de kar niet voor het paard spannen”, meent de MR-minister. “Wat ik bij de N-VA hoor, is de vraag voor een becijfering. (...) We kunnen enkel becijferen wat er bestaat. Als er overeenstemming is over het verdere traject, kunnen we dat ook becijferen”, aldus Crucke.

LEES MEER (+). “Hoe gaan we dat allemaal doen? En tegelijk energie zeker en betaalbaar houden?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen