© JAA/Fotomontage GVA

Bart De Wever lijkt zich neer te leggen bij overwinning van Vlaams Belang: “Maar hun programma is de totale leegte”

Schilde -

Zelfs Bart De Wever lijkt zich neer te leggen bij een verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang. Hij gelooft dat N-VA zich incontournable kan maken door in de race naar 9 juni nog enkele procenten af te snoepen van Open Vld en CD&V. In een samenwerking met Tom Van Grieken en de zijnen gelooft hij niet. “Vlaams Belang is een dood gewicht. In elke regering waar ze aan deelneemt, zal de immense schuldenberg alleen maar aangroeien”, aldus De Wever.

Jan Auman

De grote parking van het ’s Graevenhof in Schilde kleurde donderdagavond volledig geel en zwart. De N-VA-afdelingen van acht Voorkempense gemeenten hadden deze sjieke en bij huwelijksparen geliefde feestlocatie uitgekozen om hun verkiezingscampagne op gang te trappen. Om zelf te feesten was het nog wat vroeg, maar de sfeer onder de liefst vijfhonderd aanwezigen was opvallend optimistisch en strijdlustig.

Regisseurs en tevens presentatoren van de avond waren Kathleen Krekels, zelf uit Schilde en straks opnieuw kandidaat voor het Vlaams Parlement, en Sanne Van Looy. De jonge moeder en burgemeester van Malle kreeg de hoge negende plaats voor haar debuut in de Vlaamse politieke arena.

Beide gastvrouwen stelden eerst nog wat andere kandidaten uit de regio voor waaronder Maarten De Veuster (Schoten), Maarten Janssens (Wijnegem) en Dorien Cuylaerts (Rijkvorsel). Om vervolgens op de tonen van Coldplay en luid applaus de ‘ster’ van de avond naar het podium te roepen. Bart De Wever maakt nog altijd wat los bij de achterban, die hem aan het einde van de avond overigens uitgeleide deed met een staande ovatie.

LEES OOK. Al meer dan 2 miljoen deelnames aan De Stemtest: ontdek welke partij bij jou past

Bart De Wever liet - een beetje - in zijn kaarten kijken in Schilde.© JAA

Schaamteloze patriot

Krekels en Van Looy hadden vooraf een oproep gedaan naar gouwgenoten om vragen in te sturen voor de grote leider. Die werden hem, zoals tijdens een echt huwelijksfeest, in verschillende gangen opgediend. Als voorgerecht kwam de staats- en regeringvorming met Waalse politici op tafel.

“Paul Magnette (PS) is alleen uit op het vormen van de meest linkse regering uit zijn dromen. 80% van de 15 miljoen extra belastingen die de Vivaldi-regering de voorbije jaren heeft geheven werden gedragen door Vlaanderen. Neen dank u. Georges-Louis Bouchez (MR) is een ‘rare snuiter’. Een ‘schaamteloze patriot’ ook, die zelfs niet in staat is om zijn eigen verkiezingsslogan in het Nederlands - een officiële landstaal - uit te spreken.”

Het ‘s Graevenhof in Schilde zat nokvol voor het interview met Bart De Wever.© JAA

Berekening schuldenberg

De hoofdschotel bestond uit De Wevers nachtmerrie: Vivaldi II en hoe die te voorkomen. “Dat zowat alles rammelt en niks meer marcheert in dit land, komt omdat onze schulden zo hoog zijn opgelopen. Wij hebben trouwens door het Planbureau exact laten berekenen wat voor financiële catastrofe Vivaldi heeft aangericht, net als de al even zorgwekkende consequenties van de programma’s van andere partijen. We zullen die hallucinante cijfers binnenkort uitbrengen. Ik geloof dat het volk rijp is voor een noodzakelijke sanering van de staatsuitgaven.”

ANALYSE. Vlaams Belang en Brusselse PS blijven op elkaars kap scoren

Vlaams Belang

Een copieuze ‘sidedish’ was natuurlijk het Vlaams Belang, waarover lokale N-VA-kandidaten en militanten heel wat vragen hadden ingestuurd. Ze weten immers zelf niet goed meer hoe ze op de aanzoeken van extreemrechts moeten reageren en op kiezers die minder dan ooit begrijpen waarom de twee grote Vlaamse partijen niet samen de politieke dansvloer betreden.

“Bart De Wever: “Vlaams Belang heeft zelf de keuze gemaakt om irrelevant te blijven door geen interesse te tonen in een federale regering. Dat Vlaams Belang trouwens niet nodig is om goed te besturen bewijst onze Vlaamse regering. Ik bracht voor een nog uit te zenden televisieprogramma onlangs uren alleen met Tom Van Grieken door in dezelfde kamer. Ik confronteerde hem met de enorme tekorten die hij zal veroorzaken: tot 70 miljard euro! Wat mij telkens opvalt, is de totale leegte van hun programma. Er is geen plan.”

Bij de start van de camapgne werden de nieuwe stevige ‘kanaalborden’ van alle kandidaten uitgestald als erehaag.© JAA

CD&V en Open Vld

Maar opmerkelijk: ook Bart De Wever zou zijn centen vandaag inzetten op een overwinning van Vlaams Belang op 9 juni. “Alles zit hen mee. Wij moeten respect hebben voor mensen die overwegen om een ‘foertstem’ uit te brengen”, verstrekte coach De Wever advies aan de achterban. “Maar we moeten hen toch durven vragen om hun vertrouwen aan ons te geven. Wanneer we dat met voldoende ‘buikgevoel’ doen, zullen veel VB-kiezers vast twee keer nadenken voor ze hun stem uitbrengen. Toch geloof ik dat we vooral van de slabakkende partijen Open Vld en CD&V ‘procenten’ kunnen afnemen. In die mate dat men ons federaal niet langer kán uitsluiten. Een noodzakelijke stap op weg naar een autonoom Vlaanderen.”

Bart De Wever nam achteraf nog uitgebreid de tijd om met de aanwezigen selfies te nemen en individueel in gesprek te gaan. Te laat werd het ook weer niet want zondag loopt hij de Antwerp Ten Miles en hij had al uren moeten rechtstaan op dat podium in Schilde.

© JAA

© JAA

Intussen ook in het straatbeeld van Schilde: Bart De Wever naast de Voorkempense vrouwelijke boegbeelden Sanne Van Looy en Kathleen Krekels.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Federale verkiezingen 2024