Argentinië vraagt arrestatie Iraanse binnenlandminister voor aanslag in 1994

Ahmad Vahidi.© AFP

Zowat dertig jaar na de aanslag op het Joodse gemeenschapscentrum Amia in Buenos Aires heeft de Argentijnse regering de arrestatie gevraagd van de huidige Iraanse minister van Binnenlandse Zaken Ahmad Vahidi (65) als het vermoedelijke brein achter die aanslag. Dat meldt het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

adb
Bron: BELGA, AFP

Vahidi, een voormalige leider van de Al-Quds-brigade, is volgens Argentinië een van de meesterbreinen achter de zware aanslag in Buenos Aires in 1994, waarbij 85 mensen om het leven kwamen. Twee weken geleden had een rechtbank in Argentinië de Iraanse regering al verantwoordelijk geacht voor de aanslag. Volgens de rechter had de sjiitische Hezbollah-militie de aanval uitgevoerd in opdracht van Iran.

LEES OOK. Argentijns gerechtshof: Iran is schuldig aan aanslagen in Buenos Aires

De internationale politieorganisatie Interpol heeft een ‘Red Notice’ uitgestuurd naar de autoriteiten van de andere landen met de vraag om Vahidi te arresteren. De landen kunnen echter zelf beslissen of ze op het verzoek ingaan. Vahidi reist momenteel naar Pakistan en Sri Lanka en zou daar opgepakt kunnen worden. Argentinië heeft de overheden van die twee landen om zijn arrestatie gevraagd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen