Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend

Dit is het belangrijkste nieuws van deze ochtend
Beeld AFP

De Grieken staan weer op eigen benen. De Staatsveiligheid waarschuwt voor aanslagen door extreemrechtse burgerwachten. Was Pukkelpop 2018 de editie waarbij alles kantelde? En hoeveel muggen zijn er nodig om u helemaal leeg te zuigen?

In het nieuws

1. Staatsveiligheid waarschuwt voor extreemrechtse burgerwachten: "Aanslagen zijn niet uit te sluiten"

De Belgische Staatsveiligheid waarschuwt voor een nieuw onrustwekkend fenomeen in ons land: extreemrechtse burgerwachten in steden en gemeenten die patrouilleren om burgers te "beschermen tegen vluchtelingen". Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staan "meerdere tientallen" radicaal-rechtse individuen bovendien klaar om geweld te gebruiken en neemt hun aantal zelfs nog toe.

2. Asia Argento, aanjager van #MeToo-beweging, nu zelf beschuldigd van aanranding minderjarige acteur

Een van de eerste vrouwen die zich uitsprak tegen de voor misbruik aangeklaagde Hollywood-filmproducent Harvey Weinstein wordt nu zelf verdacht van seksuele intimidatie. De Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento zou een minderjarige acteur in een hotelkamer hebben aangerand, en hem in stilte zo’n 380.000 dollar hebben betaald op het moment dat de #MeToo-affaire volop aan de gang was.  

3. Grieken staan weer op eigen benen: steunprogramma's niet meer van kracht

Vandaag staat Griekenland financieel weer op eigen benen. Het laat het laatste steunprogramma van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) los en laat jaren van diepe crisis en drie hulpprogramma's achter zich.

4. Sp.a-voorzitter neemt risico door zelf scherp te stellen op de 'rode bastions': "Het wordt slecht, dat weet je nu al"

"Als het echt slecht gaat in de steden, dan stopt het voor mij." John Crombez verbindt zijn lot als sp.a-voorzitter aan het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober, zo stelde hij in De MorgenMaar wat zijn de kansen van de socialisten in de (voormalige) rode burchten?

5. 121 miljoen euro kindergeld gaat naar het buitenland

Ons land keerde vorig jaar 121 miljoen euro kindergeld uit aan kinderen die niet in ons land wonen. Dat is een stijging met 14 procent tegenover 2015, toen 106 miljoen euro werd uitgekeerd. Het geld ging naar 35.317 ouders met in totaal 63.422 kinderen, van wie de meesten in Frankrijk en Nederland opgroeien.

6. Korpschef stuurt orders bij: "Stop met jagen op transmigranten"

De lokale politie van Kruibeke jaagt heel bewust niet langer actief op transmigranten. "Waarom zouden we ook?", vraagt korpschef Wim Pieteraerens. "De Dienst Vreemdelingenzaken laat ze toch bijna allemaal onmiddellijk weer vrij." Volgens hem konden zijn patrouilles door 'al dat nutteloze werk' de basiszorg niet meer garanderen. "Nu zijn we er weer voor de burgers."

7. Gratis kanovaren? Emmer troep vergaren!

'Een gratis kanovaart? Dan moet je op het water een emmer vuilnis verzamelen.' Het initiatief van het Gentse DOKANO past perfect in de laatste ecologische trend: plezier aan zwerfvuil koppelen. "In twee uur haalden we 15 ton op, daaronder: hele zetels."

In het nieuws
Beeld Geert Braekers

Aan het koffieapparaat

1. Zo veel muggen zijn er nodig om al uw bloed op te zuigen

Het is vandaag Wereldmuggendag, al is dat niet meteen iets om te vieren. Bij een horrorbeestje hoort dan ook een horrorvraag: Hoeveel muggen zijn er nodig om al het bloed van één mens op te zuigen?

2. Drummen voor party-dj's, magere opkomst bij concerten. Pukkelpop 2018: de editie waarbij alles kantelde

Pukkelpop 2018? Dat was: polonaises en triomferende Belgen, kolkende hiphopmoshpits en verwaarloosde indierockbands. Rare trends, jazeker. Dat belooft voor volgend jaar.

3. VTM-nieuwsanker Elke Pattyn: "Als je als man 120 kilo weegt, dan zal je waarschijnlijk geen nieuwsanker worden"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Twintig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: VTM-journalist en nieuwsanker Elke Pattyn (38). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

Elke Pattyn.Beeld Stefaan Temmerman