© The Voice Senior

Mechelse crooner die vecht tegen kanker stoot door in ‘The Voice Senior’

Sinds hij vorige vrijdag zijn opwachting maakte in de blind auditions van The Voice Senior, heeft Vlaanderen de Mechelse crooner Harry Francis (64) leren kennen. Ondanks zijn leeftijd en de lymfeklierkanker waar hij tegen vecht, heeft hij nog heel wat ambities.

Ward Bosmans

Al op erg jonge leeftijd was ­Francis Harzé – dat is zijn echte naam – gebeten door de muziekmicrobe. En van meet af aan had hij een grote voorliefde voor crooners. Frank Sinatra, Engelbert Humperdinck maar ook Elvis Presley waren zijn grote idolen.

35 jaar gestopt met zingen

In 1972 begon hij zelf te zingen. Hij was de vaste zanger van een ­revueorkest dat over heel ­Vlaanderen ging spelen, maar was ook vaak te gast bij het orkest van de bekende trompettist Theo ­Mertens. Ook The Lords, de begeleidingsband van Louis Neefs, deed regelmatig een beroep op de zang­capaciteiten van Harry Francis.

© rr

Tien jaar lang trad hij drie tot vier keer per week op. In 1982 stond Francis voor een dilemma. Hij moest kiezen tussen muziek en zijn job als diamantbewerker. Hij koos voor de zekerheid en gedurende 35 jaar zong hij geen noot meer. Alleen voor het huwelijk van zijn dochter werd een uitzondering gemaakt. Toen het in 2012 toch weer begon te kriebelen en er plannen waren om terug op te treden, sloeg het noodlot toe. Lymfeklierkanker luidde de diagnose. “Mijn ziekte is ongeneeslijk, maar ondertussen ben ik redelijk stabiel”, vertelt Francis. “Ik ben weliswaar snel moe en moet heel veel rusten.”

De kanker hield hem niet tegen om terug op het podium te staan. “Alleen al voor mijn vrienden en familie wou ik toch minstens nog een keer een show geven”, zegt hij. “Na lang repeteren kwam dat eerste optreden er in juni 2017. Het was een succes en ik kreeg er een enorme boost van. Ondertussen sta ik weer geregeld op het podium, onder andere met John Reels, die andere crooner uit ­Mechelen.”

Vernieuwen met Helmut Lotti

Van het een kwam het ander en vorige vrijdag zat Harry Francis in de blind auditions van The Voice ­Senior. Hij bracht er een nummer van Engelbert Humperdinck.

Alsof het zo voorbestemd was, kwam hij in het team van coach Helmut Lotti terecht. “Het is heel fijn om met Helmut samen te werken. Hij is een echte perfectionist, maar tegelijkertijd een gewone, vriendelijke mens. Ik heb heel veel bijgeleerd. We hebben onder andere aan mijn uitspraak van het ­Engels gewerkt. Omdat ik vooral optreedt voor oudere mensen, stelde hij me zelfs voor om mijn repertoire wat te vernieuwen. ‘Waarom breng je geen nummer van Justin Timberlake, maar dan op jouw manier?’, vroeg hij me. Maar er is mij nooit een nummer opgedrongen. Ik heb altijd zelf mijn repertoire mogen kiezen.”

Eigen nummer opnemen

Ook na The Voice Senior heeft Harry Francis nog ambitie. “Het zou leuk zijn mocht ik terug elke week kunnen optreden. Op een podium staan geeft mij een echte boost. De adrenaline die ik daardoor krijg, is volgens de dokters zelfs goed voor mijn bloedwaarden. Mocht het ooit kunnen, dan zou ik zelfs nog graag een eigen nummer opnemen.”

Op 21 december kunt u Harry Francis aan het werk zien op VTM in de battles van The Voice Senior.