© W&F

200 actievoerders marcheren voor sluiting luchthaven: “Stop de geheime uitbreidingsplannen”

Zowat tweehonderd betrokkenen lieten zaterdag hun stem horen op uitnodiging van actiegroep ‘Vliegerplein’ met drie concrete eisen. “Stop de geheime uitbreidingsplannen. Stop de zinloze subsidiestroom. En geef de ruimte terug aan de burger.”

Het legertje tegenstanders van de luchthaven in Deurne wandelde van Fort 3 in Borsbeek tot op het tunneldak boven de Krijgsbaan. Daar hielden ze een symbolische ‘bezetting’. De organiserende actiegroep ‘Vliegerplein’ heeft drie eisen voor Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

© W&F

“Stop de geheime uitbreidingsplannen”

De luchthaven in Deurne, of Internationale Luchthaven Antwerpen, wordt uitgebaat door het Franse S.A. Egis. Volgens Vliegerplein werkt de Vlaamse regering met samen met de uitbater aan een verborgen agenda, “met als enig doel de verdere uitbreiding van de luchthaven.”

De actiegroep zegt dat eerdere afspraken met de gemeente Borsbeek werden gemaakt in 2014. De luchthaven zou niet verder worden uitgebreid en daar heeft de Vlaamse regering een belofte op papier over getekend. “We hebben ondertussen aan het licht gebracht dat bij deze uitbreiding op volkomen illegale wijze landbouwgrond ter hoogte van de oude zate van de R11 werd ingepalmd”, zegt de actiegroep. Daarom heeft die een klacht ingediend tegen “het bouwmisdrijf” bij de stedenbouwkundige ambtenaar.

“We kennen ondertussen de impact van deze onverantwoorde expansiepolitiek: steeds zwaardere vliegtuigen met meer geluidsoverlast, steeds meer luchtvervuiling door de kerosine-uitstoot, steeds meer stankhinder voor de omwonenden.”

“Stop de zinloze subsidiestroom”

“Het blijkt uit cijfers die Egis jaarlijks aan de balanscentrale van de Nationale Bank moet geven, dat de luchthaven al jaren operationeel verlieslatend is”, zegt de actiegroep. “Desondanks blijft Vlaams minister Weyts op gulle wijze subsidies storten in deze bodemloze put. Daartegenover staan povere jaarlijkse inkomsten.”

“Geef de ruimte terug aan de burger”

“De luchthaven neemt 190 hectare kostbare open ruimte in beslag”, zegt Vliegerplein. “Zij beantwoordt anderzijds op geen enkele wijze aan de grootstedelijke noden van de regio Antwerpen. Vliegerplein ijvert voor de finale sluiting van de luchthaven en voor een duurzame alternatieve invulling van de luchthavensite.”

De actiegroep verwijst naar een studie van de opleiding Human Settlements & Urban and Spatial Planning van de KULeuven. Acht studenten van de Master na Masteropleiding kwamen tot voorstellen voor de site. Die zou zich lenen tot kwalitatief wonen aan de rand, behoud van de groenevingerstructuur en voorzien in lucht, zuurstof en open ruimte, er zouden recreatievoorzieningen kunnen komen en de lokale tewerkstelling zou een boost krijgen.”

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F

© W&F