© Joren De Weerdt

Festivalploeg zoekt nieuwe generatie organisatoren: “In 2020 weer springlevend terugkeren”

De laatste jaren kwamen telkens 5.000 tot 6.000 muziekliefhebbers genieten van het gratis festival Jour Tibour in Nijlen. Wie de tweede zondag van augustus al aangekruist had, zal een ander uitstapje moeten zoeken: Jour Tibour gaat komend jaar niet door.

Bert provoost

Na tien succesvolle edities was Jour Tibour uitgegroeid tot een vaste waarde in het regionale festivallandschap. Maar een groot deel van de vaste ploeg die het festival elk jaar organiseerde in samenwerking met de jeugddienst van de gemeente, haakt nu af. “

Ongeveer de helft van de kernploeg van een tiental personen stopt en er zijn nog een paar twijfelaars. Er zijn ook telkens helpers die enkel mee werken rond een bepaald deelaspect en ook onder hen zijn er verschillende die hebben aangegeven dat ze willen stoppen. Daarom leek het ons het beste om een sabbatjaar in te lassen en de elfde editie een jaartje uit te stellen”, zegt jeugdconsulent en hoofdorganisator Gunther Melis.

Dertigers

De beslissing geeft een dubbel gevoel. “Langs de ene kant zijn we allemaal ontgoocheld en merken we datzelfde gevoel ook bij de bezoekers van ons festival die het nieuws vernemen. Langs de andere kant is dit een logische evolutie: veel van de vaste medeorganisatoren zijn er al van in de beginjaren bij. Het zijn nu dertigers, die andere prioriteiten krijgen en de fakkel willen doorgeven. We beseffen dat dit de beste oplossing was en het jaartje pauze geeft ook mogelijkheden om onszelf te vernieuwen en misschien zelfs deels te heruitvinden”, beseft Melis.

Er is dus nood aan een lading nieuwe gezichten die er met veel goesting willen invliegen. “We hebben beslist om niet haastig nog een paar mensen te zoeken. We willen grondig op zoek gaan naar geëngageerde jongeren. De vaste kernploeg vergadert normaal maandelijks. De jongeren mogen zelf mee kiezen in welke richting ze het festival willen sturen. Het is een organisatie voor en door jongeren. Dat laatste vinden we een heel belangrijk aspect. Iedereen kan zelf kiezen hoeveel tijd hij of zij spendeert.”

Blik op 2020

Melis gaat er van uit dat de zoektocht zal slagen. “Dit moet lukken. Ons festival boert goed en we bereiken de laatste jaren altijd tussen de 5.000 en 6.000 festivalgangers. We gaan er dus van uit dat Jour Tibour in 2020 springlevend terugkeert, met een vernieuwde ploeg achter de schermen. We zetten de blik op 2020 en werken ondertussen hard om er dan een geweldige elfde editie van te maken”, belooft hij.

De vaste locatie van het festival is park ’t Hofke aan de Tibourschrans in Nijlen. Vorig jaar moest het festival wel uitzonderlijk in het Beekpark naast het zwembad georganiseerd te worden, omdat er door de droogte gevaar voor vallende takken was op de normale locatie. School Is Cool was toen de hoofdact. Voor de editie 2020 wordt hoogstwaarschijnlijk opnieuw uitgeweken naar het vertrouwde ’t Hofke.