Verenigde Staten trekken zich terug uit de VN-Mensenrechtenraad: “Raad is zijn naam onwaardig”

© AP

De Amerikaanse regering heeft dinsdagavond aangekondigd zich terug te trekken uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat heeft de Amerikaanse ambassadeur bij de VN Nikki Haley bekendgemaakt. Ze noemt de raad “zijn naam onwaardig”. De regering van president Donald Trump uitte geregeld kritiek op de werking van de raad, die hypocriet en bevooroordeeld tegen Rusland zou zijn.

evdg/nkdr

De Verenigde Staten trekken zich terug uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties. Dat heeft ambassadeur Nikki Haley vandaag bevestigd. Ze maakt daarmee concreet waar de VS al langer mee dreigde. “We kunnen geen deel meer uitmaken van deze hypocriete organisatie die alleen zichzelf dient en van mensenrechten een lachertje maakt”, liet Haley weten.

Haley noemde de VN-Mensenrechtenraad een “beschermheer van mensenrechtenschenders en een moeras van politieke vooringenomenheid”. Daarvoor haalde ze onder meer het toelaten van Congo tot de raad aan, ook al werden er nog massagraven ontdekt, en het gebrek aan actie tegen de schending van de mensenrechten in Venezuela en Iran. “’s Werelds meest onmenselijke regimes blijven aan kritisch onderzoek ontsnappen.”

Haley beschuldigde de Raad voorts van “chronische vooringenomenheid tegenover Israël”. De ambassadeur liet weten dat de VS niet licht gegaan zijn over de beslissing om uit de Raad te stappen.

Volgens topambtenaren binnen de Amerikaanse regering is het echter een domme zet om zich terug te trekken. “Door ons terug te trekken verliezen we elk drukkingsmiddel om de heethoofden in de raad kalm te houden”, vertelt de Democratische vertegenwoordiger voor New York Eliot L. Engel aan The Washington Post. “Inclusief zij die alsmaar Israël viseren.”

“Trump geeft alleen om Israël”

Israël verliest met de uittreding van de VS inderdaad zijn belangrijkste bondgenoot in de raad, die de stand van de mensenrechten in het land op elke vergadering bespreekt. Het is een steeds terugkerend “punt 7” op de vergaderagenda. Die fixatie op Israël zou nog een reden zijn voor de uittreding van de VS. “Als deze regering een probleem ziet, is de oplossing altijd om de VS van het speelveld te halen”, aldus L. Engel. “Dat ondermijnt onze positie in de wereld en staat onze tegenstanders toe de leegte op te vullen.”

© BART DEWAELE

Volgens Kenneth Roth van Human Rights Watch is het terugtrekken van de VS uit de raad een “trieste reflectie van het eendimensionaal mensenrechtenbeleid” van Trump: “Het verdedigen van Israël tegen kritiek op hun mensenrechtenschendingen komt vóór alles. De VN-Mensenrechtenraad heeft een belangrijke rol gespeeld in landen als Noord-Korea, Syrië, Myanmar en Zuid-Sudan, maar alles waar Trump om lijkt te geven is Israël”, zo vertelde Roth aan The Guardian.

In de Mensenrechtenraad, in 2006 opgericht, zetelen 47 leden. De laatste vergadering van de Raad begon maandag met een uithaal naar Trumps migratiebeleid door VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein. Hij omschreef de praktijk om kinderen aan de grens van hun ouders te scheiden “gewetenloos”.

Al Hussein reageerde op Twitter op de beslissing: “De beslissing is ontgoochelend, zij het niet echt verrassend. Gezien de toestand van de mensenrechten in de wereld vandaag zouden de VS een tandje moeten bijsteken en niet zich terugtrekken”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen