Direct naar artikelinhoud
Judo

Toma Nikiforov pakt na een ippon de gouden medaille op het EK judo

Toma Nikiforov, tweede van links, bezorgde België een tweede medaille op het EK judo.Beeld AFP

Op de slotdag van het EK judo in het Israëlische Tel Aviv heeft Toma Nikiforov de gouden medaille gepakt. In de klasse tot 100 kg klopte onze landgenoot de Fransman Cyrille Maret. (IJF 14).

Nikiforov klaarde de klus met een ippon. Zo mag hij zich dus vanaf vandaag de nieuwe Europese kampioen noemen. Nikiforov liet het initiatief aan Maret, en moest een waza-ari incasseren na 1:02. Onze landgenoot bewaarde echter de rust en wachtte zijn kans af. Na 1:52 kon hij de winnende ippon plaatsen, die de gouden medaille opleverde. Nikiforov bezorgt ons land dus een tweede plak, de eerste gouden. Gisteren zorgde Sami Chouchi voor de eerste Belgische medaille. In de klasse tot 81 kg won hij zilver.

De nummer zes van de wereld was in zijn eerste kamp in groep B met ippon te sterk voor de Italiaan Giuliano Loporchio (IJF 34). Aansluitend klopte de Brusselaar, al goed voor EK-zilver (2016) en EK-brons (2015), de Litouwer Karolis Bauza (IJF 108) met waza-ari. In zijn kwartfinale zette de 25-jarige Nikiforov de Rus Niiaz Bilalov (IJF 18) opzij met een ippon na amper 48 seconden.

Toma Nikiforov in actie tegen de Litouwer Bauza.Beeld AFP
Toma Nikiforov pakt na een ippon de gouden medaille op het EK judo
Beeld AFP

Nikiforov: "Dit was de perfecte dag"

Na tranen met trainingsmaatje Sami Chouchi volgde er alleen nog de brede glimlach bij Toma Nikiforov voor het gewonnen goud van zaterdag op het EK Judo in Tel Aviv. "Eindelijk de perfecte dag", gaf hij als sleutel van zijn nieuw succes.

Kersvers Europees kampioen Toma Nikoforov begon voorzichtig aan het EK. "Vroeger maakte ik wel eens de fout om in de eerste wedstrijden te veel energie te verspelen waardoor ik geen ganse dag op hetzelfde hoog niveau kon presteren", gaf hij als verklaring. "Vandaag heb ik dat constant niveau probleemloos wel kunnen aanhouden. Eindelijk heb ik een prefecte dag kunnen afwerken. Bij mijn derde kamp tegen de Rus Bilalov heb ik mijn beste judo bovengehaald om hem heel snel te kunnen verslaan. Toen ik in de finale snel een waza-ari achterkwam, heb ik geen seconde getwijfeld aan de goede afloop. Ik trok onmiddellijk terug ten aanval en wellicht kon ik zo Maret verrassen en verslaan. Dit doet in ieder geval veel deugd".

Vorig jaar maakte Toma Nikiforov een moeilijke periode door. "Maar ik ben geduldig blijven bouwen. In het begin van dit jaar heb ik in Parijs en Düsseldorf met hetzelfde geduld aan de weg naar dit succes blijven werken. Op dit soort toernooien moet je vooral dingen uitproberen en ervaren hoe je tegenstanders judoën. Het goud van vandaag is het resultaat van hard blijven trainen en blijven geloven in jezelf. Maar zonder de steun van mijn trainer, de federatie, trainingsmaatje Sami Chouchi en het leger zou dit niet mogelijk zijn".

De Brusselaar ziet niet alleen nog een mooie toekomst voor zichzelf maar ook voor het Belgisch judo. "Er is een mooie lichting jeugd op komst met onder meer Matthias Casse en een aantal generatiegenoten. Blijf ons maar zeker volgen". Een trouwdag heeft Toma Nikiforov nog niet voor ogen: "Eerst thuis met familie en vrienden genieten van deze Europese titel en daarna het WK gaan voorbereiden".

Nikiforov: "Dit was de perfecte dag"
Beeld AFP

"Toma is een complete judoka geworden"

Coach Damiano Martinuzzi beschouwde de Europese titel van Toma Nikiforov niet als een verrassing maar als het resultaat van een volwassen geworden judoka. "Toma is een compleet judoka geworden", vatte hij samen.

Uiteraard kon ook coach Damiano Martinuzzi zijn geluk niet op na de Europese titel van Toma Nikiforov. "Dit is niet het werk van een paar maanden maar van een paar jaar. Het is constant zoeken geweest naar de juiste oplossingen om hem beter te maken. Op die manier is Toma een compleet judoka geworden: zowel op mentaal, fysiek als technisch vlak. Hij was er helemaal klaar voor vandaag en ik heb dan ook geen moment getwijfeld dat hij goud zou pakken. Zelfs niet toen hij in de finale tegen Maret heel snel met een waza-ari op achterstand kwam."

"Wellicht is hij iets te voorzichtig aan die finale begonnen maar binnen de korste keren heeft hij dat op sublieme wijze recht gezet", vervolgde Martinuzzi. "Bovendien was er nog tijd genoeg om die achterstand weg te werken. Hij is de verdiende Europees kampioen." 

Andere Belgen

Naast Nikiforov stapten nog drie Belgen vandaag de tatami op, maar zij deden het minder goed. Joachim Bottieau (IJF 61) vloerde in de eerste ronde van de klasse tot 90 kg de Cyprioot Georgios Kroussaniotakis (IJF 256) met ippon. Tegen de Georgiër Ushangi Margiani (IJF 14) ging de winnaar van EK-brons in 2012 en 2013 met waza-ari onderuit.

Voor Benjamin Harmegnies (IJF 41) eindigde het EK in de klasse boven 100 kg na een kamp. Hij verloor met ippon (na drie bestraffingen) van de Bosniër Harun Sadikovic (IJF 57). 

Sophie Berger (IJF 102) onderging in de min 78 kg tegen de Nederlandse Karen Stevenson (IJF 6) de wet van de sterkste en kreeg een ippon aangesmeerd.

Vrijdag zorgde Sami Chouchi voor de eerste Belgische medaille. In de klasse tot 81 kg won hij zilver.