De Brussels Pride promoot een samenleving waarin iedereen zich vrij kan voelen (foto van regenboogvlag ter illustratie).
Foto: Belga

Brussels Pride, parade van LGBTQI+-gemeenschap, in het teken van veiligheid: "We zijn op goeie weg, maar er is nog werk"

Vandaag trok de Brussels Pride, de jaarlijkse parade van de LGBTQI+-gemeenschap, door de hoofdstad. Thema dit jaar was veiligheid. "We zijn op de goeie weg, maar er is nog werk", zegt Frank Schellings van koepelorganisatie RainbowHouse Brussels. "We willen gewoon deel uitmaken van de gemeenschap, zoals iedereen."

Het thema van de Pride is dit jaar 'Safe everyday everywhere', of 'Overal veilig', en promoot een samenleving waarin iedereen, ongeacht geaardheid of afkomst, zich vrij kan voelen. En dat is nog altijd nodig, zegt Frank Schellings van RainbowHouse Brussels. Dat is de koepelorganisatie van LGBTQI+-verenigingen in Brussel en een van de organisatoren van de Pride.

"We krijgen veel te horen of dit wel nodig is, we hebben toch al veel rechten. Ik vergelijk het met de strijd voor vrouwenrechten. In 1948 werd gelijkheid bekomen (toen kregen vrouwen in ons land stemrecht, red.). Maar 76 jaar later zien we dat er nog altijd ongelijkheid is, in bijvoorbeeld verloning en posities. Dat is voor ons hetzelfde. We hebben goede wetten, maar het is vooral de mentaliteit die moet veranderen. En dat vraagt tijd."

In Antwerpen was er deze week een optocht met regenboogvlag waar deelnemers naar eigen zeggen werden uitgescholden en bespuwd. En volgens een Europees onderzoek durft de helft van de LGBTQI+gemeenschap in ons land niet hand in hand over straat te lopen.

Schellings merkt vooral in andere landen de invloed van extreemrechts. "In andere landen, meer naar het oosten, merk je dat mensen al blij zijn als ze op straat mogen komen. Ik was op de Pride in Belgrado (Servië, red.), daar kregen mensen stenen naar hun hoofd."

"We willen gewoon gerespecteerd worden"

Vorig jaar behandelde het gelijkekansencentrum Unia 157 dossiers voor discriminatie, haatspraak of haatmisdrijven tegenover LGBTQI+-personen. "Mensen vinden veel sneller de weg om een melding te maken", zegt Schellings. "Vroeger durfden ze niet naar de politie te stappen uit schaamte, omdat ermee werd gelachen of er werd niks mee gedaan. Nu worden mensen goed ontvangen en opgevolgd, daders worden echt bestraft."

"We gaan de goede weg uit, maar er is nog veel werk. Dat kunnen we bereiken door meer zichtbaar aanwezig te zijn. We willen gewoon deel uitmaken van de gemeenschap en gerespecteerd worden, zoals iedereen."

"Geen campagne-event voor politici"

De Brussels Pride is een evenement waarop politieke partijen zich graag laten zien. Op enkele weken voor de verkiezingen kan het wel eens een heus campagne-event worden. "Daar zetten we toch enkele remmen op", zegt Schellings. "We werken nauw en goed samen met de politiek, ze schrijven wetten en passen die aan. Maar de Pride is geen platform om campagne te voeren."

Er liepen delegaties van onder meer Vooruit, Ecolo, Groen, N-VA, PVDA, MR en Voor U mee. Vlaams Belang was er "natuurlijk niet" bij. "Dat is een partij die extreem tegen ons gericht is, als je kijkt naar de haatboodschappen. Daarmee kunnen we niet samenwerken." Vlaams Belang toonde ook geen interesse.

"De bedoeling is dat er een aanvraag komt, de partijen moeten dan hun standpunt zetten. Van Vlaams Belang hebben we die aanvraag niet gehad, maar was die er toch geweest, denk ik helaas niet dat we die hadden kunnen goedkeuren. Ik denk dat er geen enkel standpunt is waarin we kunnen overeenkomen."

LGBTQI+ ?

  • L = lesbian
    Vrouwen die op vrouwen vallen
  • G = gay
    Mannen die op mannen vallen
  • B = bi
    Aangetrokken tot verschillende genders
  • T = transgender
    Biologisch geslacht dat je kreeg bij je geboorte komt niet overeen met hoe je jezelf ziet
  • Q = queer of questioning
    Overkoepelende term, of term voor mensen die nog zoekende zijn
  • I = intersekse
    Mensen met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken
  • + = voor wie zich niet herkent in de andere letters

Bron: çavaria

Meest gelezen