Hooggerechtshof VS buigt zich over onschendbaarheid Trump

Nieuws
Het Amerikaanse hooggerechtshof buigt zich over de vraag of Donald Trump strafrechtelijk vervolgd kan worden voor zijn handelen als president. Hoewel het nog de vraag is of Trump kans maakt om de zaak te winnen, lijkt hij wel tijd gekocht te hebben in de zaak rond beschuldigingen dat hij probeerde te knoeien met de uitslag van de presidentsverkiezingen in 2020.
anp
donderdag 25 april 2024 om 04:29
Afbeelding
beeld anp

Het is voor het eerst dat het hooggerechtshof zich buigt over deze vraag, maar de strafzaak tegen Trump is ook uitzonderlijk. Hij is de eerste oud-president die zich voor de rechter moet verantwoorden in een strafzaak. Zo trad Richard Nixon in 1974 af voor het tot vervolging kon komen rond het Watergateschandaal, waarna zijn opvolger Gerald Ford hem gratie verleende.

Trump zegt dat een president onschendbaar moet zijn, maar juristen zeggen dat dat niet blijkt uit de grondwet. Als het hooggerechtshof dat ander ziet, zou dat een enorme uitbreiding van de macht van de president betekenen. Critici wijzen erop dat die macht makkelijk misbruikt kan worden.

In ieder geval heeft de behandeling van de zaak door de hoogste federale rechters geleid tot uitstel van de zaak rond inmenging in het verkiezingsproces. De speciale aanklager Jack Smith hoopte de zaak eigenlijk al in maart van dit jaar te kunnen beginnen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties.

Afbeelding

Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om 'een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen'. 'Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede', sprak zij na de Nationale Herdenking.

Afbeelding

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder incident verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar schatting van het Comité 4 en 5 mei ongeveer 4000 mensen aanwezig.

Afbeelding

Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

Afbeelding

Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur.

Afbeelding

VN-organisatie ziet hongersnood in noorden Gazastrook

Volgens de directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP) is er al een 'echte' hongersnood in het noorden van de Gazastrook.