Direct naar artikelinhoud

Staakt-het-vuren in Oekraïne wordt vanaf vrijdag verlegd dankzij start van het nieuwe schooljaar

Soldaten in Donetsk in Oost-Oekraïne op 8 augustus 2017.Beeld EPA

De separatisten in Oost-Oekraïne hebben gisteren beslist dat vrijdag een nieuw staakt-het-vuren in werking treedt, vanwege het begin van het nieuwe schooljaar op 1 september. De beslissing viel tijdens een vergadering van de Contactgroep voor Oekraïne, samengesteld uit vertegenwoordigers uit Kiev, Moskou en de OVSE, meldde de onderhandelaar voor de pro-Russische rebellen Denis Poesjiline.

Voor de OVSE, die een waarnemersmissie in het oosten van Oekraïne heeft, geldt dit staakt-het-vuren als een "gemeenschappelijk en bemoedigend signaal van alle ondertekenaars" van het vredesakkoord van Minsk, dat al dateert van februari 2015. Ook de speciaal gezant van de Verenigde Staten in Oekraïne, Kurt Volker, liet weten de wapenstilstand te steunen.

Op 24 juni waren de strijdende partijen overeengekomen tijdens het oogstseizoen de wapens te laten zwijgen, en dat tot en met 31 augustus.

Bij het conflict zijn sinds 2014, toen Rusland de Krim annexeerde en in Oost-Oekraïne pro-Russische milities aan de macht kwamen, al meer dan 10.000 doden gevallen.