Luister naar

Examenrubriek: Examens op lege maag

Nieuws
De eindexamentijd is weer in volle gang. In deze rubriek vertellen leerlingen over hun belevenissen. Via de sociale media- kanalen van het Nederlands Dagblad houden drie vloggers een videodagboek bij.
Rebecca van de Kar Rimme Mastebroek
woensdag 23 mei 2018 om 03:00
Examenrubriek: Examens op lege maag
Examenrubriek: Examens op lege maag

‘Ik begon vorige week donderdag met de ramadan, geloof ik. Ik ben mijn tijdsbesef een beetje kwijt. Toevallig beginnen al mijn examens pas om half twee ’s middags, dus slaap ik steeds uit tot na het middaguur. Daarna maak ik een examen en dan is het relatief snel alweer zonsondergang en mag ik weer eten. Daardoor gaat de ramadan mij makkelijk af. Ik kan het prima aan. Eigenlijk mis ik alleen mijn ontbijt, maar dat is normaal gesproken toch maar één boterham.

Als moslim is het geloof erg belangrijk voor mij. De ramadan is een verplichting die bij de islam hoort. De achterliggende gedachte bij de ramadan is begrip krijgen voor de arme mensen, die altijd weinig eten hebben en altijd honger moeten lijden. In principe moet iedere moslim aan deze verplichting voldoen, maar er zijn wel uitzonderingen. Je hoeft niet mee te doen als je ziek, ongesteld of zwanger bent. Ook ouderen en kinderen mogen de ramadan overslaan. Maar ja, ik val natuurlijk niet in een van deze categorieën.

Ondanks mijn examens, twijfelde ik geen moment of ik mee wilde doen aan de ramadan. Ik wist honderd procent zeker dat ik wilde vasten. Mijn moeder zei dat ze het zou begrijpen als ik dit jaar zou overslaan, maar dat is voor mij geen optie. Zoals ik al zei: ik hecht veel waarde aan mijn geloof. De ramadan is voor mij een heel leuke tijd. Het is gezellig om iedere avond met familie de iftar (de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims genuttigd wordt direct na zonsondergang, red.) te eten.

Dat biedt de nodige afleiding en daar ben ik wel aan toe! Tussen de examens door leer ik toch niet meer. Ik deed eerder mijn havo-examen en weet: vlak voor je examens leren, levert alleen maar stress op.

Bij mij in de klas doet nog ­iemand aan de ramadan. We krijgen veel vragen, ook van docenten: is het zwaar? Is het handig tijdens examens? Heb je honger? Iedereen leeft mee en respecteert het. Nee, ik mag ook geen water gedurende de dag. Dat is geen probleem, hoor. Dat andere leerlingen wél drinken tijdens hun examens viel mij niet eens op. Te diep in mijn concentratie, denk ik.

Donderdag heb ik mijn laatste examen: natuurkunde. Op de havo had ik daar een 9,3 voor, dus dat vak ligt mij wel. Hopelijk compenseert dat mijn cijfer voor Frans, want dat examen ging slecht. Op de havo had ik Frans laten vallen, maar op het vwo is het een verplicht vak. Ik moest dus in anderhalf jaar tijd vier jaar Frans inhalen. Niet te doen.

Ik heb nu vooral zin in zaterdag: de Champions ­League-finale tussen Liverpool en Real Madrid. Bij Liverpool speelt mijn naamgenoot, Mohamed Salah. Natuurlijk ga ik voor hem juichen, ik ben trots om de naam Salah te dragen. Mijn vader is voor Real Madrid, dus als Liverpool wint, juich ik extra hard.’

naam: Mahmoed ‘Mido’ Salah

plaats: Amsterdam

leeftijd: 18 jaar

school: Open Schoolgemeenschap Bijlmer in Amsterdam

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
In een brief aan de studentenvakbond stelt het bestuur dat ‘stil blijven terwijl er een inbreuk is op mensenrechten, gezien kan worden als een indirecte vorm van steun voor hen die de rechten overschrijden’.

Haagse kunstacademie verbreekt na aandringen studenten banden met Israëlische academie

De Haagse Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) stopt de samenwerking met een prestigieuze Israëlische kunstacademie. Het is zover bekend de eerste Nederlandse onderwijsinstelling die na protest de banden verbreekt.

Zowel in Amsterdam als in Utrecht waren deze week protesten. Kay deed mee in Utrecht. 'De politie gebruikte geweld tegen mij.'

Deze christelijke student raakte gewond bij de universiteit. 'Wij zitten hier niet voor de lol'

Was het politieoptreden van afgelopen week bij universiteiten buitensporig gewelddadig? Ja, claimt demonstrant Kay, die vertelt dat hij aan het protesteren meerdere kneuzingen overhield.

Joost Klein tijdens een repetitie op het Eurovisie Songfestival.

Optreden Joost Klein bij finale Songfestival op losse schroeven, politieke spanningen lopen op

Het is nog altijd onduidelijk of Joost Klein mag meedoen aan de finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Organisator EBU en de Zweedse politie lieten weten dat ‘een incident’ rond Klein wordt onderzocht.

Wytze Walstra, Katja Zweerus en Simon Verboom (van links naar rechts) op de plek in Elst waar hun voedselbos moet komen.

Vier twintigers beginnen een eigen voedselbos: 'We gaan met eigen ogen zien hoe het landschap herstelt'

Vier jonge vrienden worden beheerders van een lap grond om een voedselbos te planten. Steeds meer mensen kiezen voor deze duurzame vorm van landbouw. ‘Onkruid is een stom woord - alle planten hebben een functie.’

Stolpersteine is een project van de Duitse kunstenaar Gunther Demnig (1947, Berlijn). Zijn motto is ‘Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is’.

Drie struikelstenen die holocaustslachtoffers herdenken uit de stoep gewrikt in Dordrecht: 'Buitengewoon bedroevend'

Het terugplaatsen van drie verdwenen struikelstenen in Dordrecht gaat waarschijnlijk een paar maanden duren, zegt de werkgroep Stolpersteine Dordrecht. Burgemeester Kolff spreekt van een ‘buitengewoon bedroevende’ actie.

In Amsterdam vonden deze week verschillende pro-Palestijnse protestacties plaats.

Waarom liepen de UvA-protesten voor Gaza uit de hand? 'Er ontstond een soort Beeldenstorm'

De escalatie is volgens UvA-student Titus van der Valk vooral te wijten aan het harde optreden van de politie. 'Maar niet iedereen was Gandhi inderdaad.'