© AFP

Alle hens aan dek voor de brandweer: “We kampen met een wespenplaag”

De brandweer heeft de handen vol met het verdelgen van wespennesten. Dat is het gevolg van het stralende zonnetje in het voorjaar en van de laatste weken. Zolang het warm is, zullen de wespen blijven. Maar dat hoeft niet negatief te zijn. “Wespen zijn ook nuttige dieren.”

Britt Peeters

Het is alle hens aan dek voor de brandweerzones uit onze provincie, want de wespen zijn in het land. En ze zijn massaler aanwezig dan andere jaren. “In juni van dit jaar kregen we vijfhonderd aanvragen voor het verdelgen van nesten”, zegt Kristof Geens van brandweerzone Antwerpen. “Dat is drie keer meer dan in juni 2017 en 2016. Ook deze maand hebben we het al erg druk gehad. En de meldingen blijven binnenstromen.”

Ook de rest van de provincie kampt met een wespenplaag. “De voorbije jaren kregen we in deze periode dagelijks ongeveer vijfentwintig oproepen voor een verdelging, nu zijn dat er meer dan zestig”, zegt brandweerofficier Philippe Claes van Mechelen. “Meestal is augustus de drukste periode, maar dat is natuurlijk erg afhankelijk van het weer.”

Voortgeplant à volonté

Dat bevestigt Samuel De Rycke, voorzitter van ACUELA, de bijen en wespenwerkgroep van Natuurpunt. “We hebben een erg mooi voorjaar gehad en ook de zomer is prachtig. De wespen hebben daarvan geprofiteerd en hebben zich succesvol voortgeplant. Bovendien hebben ze het graag warm en zonnig. Ze krijgen er, net zoals mensen, energie van. Mochten we in augustus en in het najaar nog steeds zonnig weer hebben, dan zitten we nog steeds met veel wespen.”

Geen reden tot paniek

De Rycke benadrukt dat de aanwezigheid van de zwartgele beestjes geen reden tot paniek moet zijn. “Soms bevinden de nesten zich dichtbij en dat jaagt mensen schrik aan. Maar er zijn verschillende soorten wespen. De meesten zijn helemaal niet agressief en willen gewoon komen drinken van het water in het zwembad. Bovendien zijn ze ook nuttig, want ze vangen andere insecten zoals muggen. Meteen naar de brandweer bellen, is daarom niet altijd de juiste reflex.”

Met de Facebookgroep Wespen uit de Benelux, een initiatief van ACULEA, probeert de werkgroep de bevolking te informeren. “Vaak is er een gebrek aan kennis als het over wespennesten gaat. In de groep kunnen mensen foto’s plaatsen, vragen stellen en tips uitwisselen. Op die manier hopen we een antwoord te kunnen bieden op vele vragen.”

Tips tegen wespen

© RR

Om geen last te hebben van wespen, en om nesten te voorkomen, geeft de brandweer enkele tips mee. “Laat geen voedsel of verpakkingen van eten rondslingeren en sluit uw vuilnisbak goed af. Maak hem ook regelmatig schoon”, klinkt het. “Let ook op met zoete geuren, want die trekken wespen aan. Aan geuren zoals sinaasappel, citroen, gebrande koffie of kruidnagel hebben ze dan weer een hekel. Een schaaltje in de tuin zetten met zulke producten kan helpen. Wie veel verzorgingsproducten gebruikt, kiest best voor de geurloze varianten. Bovendien is het belangrijk om plaatsen waar eerder een wespennest gehangen heeft regelmatig te controleren. Het zou weleens kunnen dat er op die plek een nieuw nest gevormd wordt.”