Extreme wateroverlast in Voeren: “De ergste overstromingen in de geschiedenis van de gemeente”

De overstromingen die Voeren sinds vrijdagavond treffen, zijn “de ergste in de geschiedenis” van de Limburgse gemeente. Als gevolg van het noodweer is er ook een stroompanne in de deelgemeente Moelingen. Bij de inwoners zit de angst er goed in, zeker toen even na 23 uur bericht kwam: “Evacuatie vanuit de woning is niet meer mogelijk”.

Jean-Pierre Duijsens, Tom Palmaers
Bron: Belga

Van kwaad naar erger ging het vrijdagavond in Voeren. Even na 23 uur kwam de dringende oproep aan de bewoners van de Dorpsstraat, Driesch, Winkel, Getske en Kerksteeg in Moelingen. ‘Evacuatie vanuit de woning is niet meer mogelijk. Gelieve naar de eerste verdieping van het huis te gaan’. Aan andere bewoners uit de straten in de buurt werd gevraagd hun huis te verlaten als het nog veilig kon.

Voor wie niet terecht kon bij familie of vrienden, was er opvang in het Cultureel Centrum van het Nederlandse Eijsden. Evacuatie was op dat moment enkel mogelijk via Withuisstraat-Withuis.

© Tom Palmaers

Extreem

De eerste berichten over de aanhoudende regenval vanuit Voeren kwamen vrijdag in de vooravond binnen. Vanaf ongeveer 18 uur waren zowel de gemeentelijke diensten als de brandweer van Voeren, samen met versterking uit Hoeselt en Bilzen, alles in het werk aan het stellen om het water uit de huizen te houden. In eerste instantie situeerden de problemen zich rond de rivier de Veurs die buiten haar oevers was getreden. In Sint-Martens-Voeren en het gehucht Veurs was daardoor wateroverlast. Ook in het gehucht Schophem stonden de straten blank.

De uren daarna ging het van kwaad naar erger. Ook Sint-Pieters-Voeren, ’s Gravenvoeren en tenslotte ook Teuven kregen heel veel water te slikken. “De schrik zit er goed in bij de mensen. Waar het water al niet in de huizen is gestroomd, houden ze hun hart vast na de watersnood van juli 2021. Mensen staan allemaal buiten om te kijken hoe snel het water stijgt”, zegt een Voerenaar. Iedereen hoopt dat de verbredingswerken die net na de watersnood van drie jaar geleden werden uitgevoerd, hun nut bewijzen.

Rond 20 uur was de toestand zo kritiek dat een gezin in Sint-Martens-Voeren moest worden geëvacueerd. De toegang naar het kerkdorp werd ook afgesloten. Intussen stond het water in enkele huizen al tot een halve meter hoog.

© Tom Palmaers

Burgemeester Joris Gaens van Voerbelangen om 21 uur: “De hulpdiensten en de gemeentelijke diensten zijn al uren aan het werk. Maar de toestand is ernstig. Net als in onze buurgemeenten. Het gemeentelijk crisisplan is afgekondigd.”

De schrik voor Moelingen en vooral de toestand van de Berwijn zit er goed in. Die bleef nog stijgen. “Dit is een uitzonderlijke situatie voor Voeren. Dat vijf van de zes dorpen wateroverlast hebben, is nog niet vaak gebeurd.”

“Ergste overstromingen in de geschiedenis”

De overstromingen zijn nu al “de ergste in de geschiedenis” van Voeren. De gemeente wijst erop dat er de komende uren nog water vanuit Wallonië naar Voeren zal stromen. “We volgen dit nauw op en hebben naast de grootdebietpompen ook extra reddingsteams te water in bijstand gevraagd.” De verwachting is dat het waterpeil vanaf zaterdagochtend weer zal dalen.

Intussen wordt het centrum van Moelingen, een deelgemeente van Voeren, getroffen door een elektriciteitspanne. Netbeheerder Fluvius is ter plaatse, maar het probleem kan pas worden hersteld wanneer het water voldoende is gezakt. De panne zal wellicht tot de voormiddag blijven duren, meldt de gemeente nog.

Als gevolg van de wateroverlast is de autosnelweg E25 ter hoogte van Voeren ook in beide richtingen afgesloten.

© Tom Palmaers

100 liter per vierkante meter

Weerman Ruben Weytjens: “Er is gigantisch veel neerslag gevallen in en rond Voeren. Regionaal viel er meer dan 100 liter/m². Gezien er de afgelopen periode al veel neerslag is gevallen en er nu stroomopwaarts nog een pak is bijgekomen, begrijp ik dat de situatie best zorgwekkend is.”

Maar Weytjens heeft ook ‘goed nieuws’. “Er is voorlopig geen nieuwe neerslag op komst. Pas zaterdag na 17 uur zouden er lokaal nieuwe buien kunnen vallen, maar het kan zijn dat Voeren daar van gespaard blijft.”

Ook wateroverlast in Luik: “Situatie is zeer moeilijk”

Door de hevige regenval in het oosten van het land is de situatie “zeer moeilijk” in de gemeenten Dalhem en Trooz. Dat meldt Hervé Jamar, de gouverneur van de provincie Luik, in de nacht van vrijdag op zaterdag. De provinciale fase van het rampenplan is er nog altijd van kracht. Ook in de stad Luik is de toestand op verschillende plaatsen zorgwekkend, klinkt het bij de politie.

Zowel in Dalhem als in Trooz moeten mensen wegens de wateroverlast geëvacueerd worden. In de andere gemeenten in de provincie Luik is de situatie wel gunstig aan het evolueren, zegt de gouverneur.

De lokale brandweerdiensten hebben meer dan 350 oproepen ontvangen, voornamelijk voor de gemeenten Dalhem, Trooz, Soumagne en Blégny.

In Chênée, een deelgemeente van de stad Luik, moest een rusthuis wel gedeeltelijk worden ontruimd. Een tiental bewoners is in een ander rusthuis ondergebracht. In Luik zelf stond een groot aantal voertuigen vast op de parking van de bioscoop Kinepolis, maar de situatie is snel onder controle gebracht, aldus nog de gouverneur.

Er is ook een crisiscentrum ingericht in het hoofdkantoor van de politie van de stad Luik. Onder leiding van de burgemeester wordt “een mobilisatie van de politie, technische teams, de sociale diensten van de stad Luik en van andere hulpdiensten” aangestuurd, zegt de politie.

Volgens de Luikse politie kwam in de rue de Tilff een twintigtal voertuigen vast te zitten tussen modderstromen en een boom die op de weg was gevallen. De getroffen mensen zijn geëvacueerd. Daarnaast zijn er ook straten ondergelopen in de deelgemeente Jupille. Ook in Wandre, een andere deelgemeente van de stad Luik, is de situatie volgens de politie zorgwekkend.

Tot slot is ook de gemeente Chaudfontaine opnieuw getroffen door wateroverlast. Er zijn kelders ondergelopen met water. Verschillende wegen zijn afgesloten voor het verkeer.

De gouverneur vraagt aan de Luikenaars om “zich niet te verplaatsen, om zichzelf niet in gevaar te brengen en de lopende interventies niet te hinderen”.

Voor vragen met betrekking tot evacuatie: 04 381 99 40.

© Tom Palmaers

© Tom Palmaers

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER