Ludo Raskin bij de huidige kerk van Wijer.© len

Bedelen bij de koning en missen zonder vloer: Ludo (85) schrijft over bijzondere geschiedenis van de kerk van Wijer

Nieuwerkerken -

Met een bedelbrief naar de koning werd er destijds meer geld gevraagd voor de bouw van de kerk en er vonden al misvieringen plaats voor er een vloer lag. Dat en nog meer weetjes over de kerk van Wijer leest u in de nieuwste bundel van Ludo Raskin (85).

Luc Engelbos

Ludo Raskin (85) uit Wijer is gebeten door heemkunde. De gepensioneerde medewerker van de cultuurdienst van de provincie Limburg heeft al verschillende publicaties op zijn naam. Op Erfgoeddag 21 april stelt hij zijn nieuwste bundel voor: Wijer en zijn kerken. Die titel kan misleidend klinken, want Wijer heeft met de Sint-Pietersbandenkerk toch maar één kerk? “Dat klopt, maar op diezelfde plek stond in de 18de eeuw ook al een kerkje”, vertelt Ludo. “Maar dat werd afgebroken.”

“De nieuwe pastoor die in 1804 in Wijer arriveerde, vond de toenmalige kerk met houten klokkentoren veel te bouwvallig, zo leren we uit brieven van toen. Maar pas tussen 1840 en 1843 werd die kerk afgebroken en vervangen door een nieuw exemplaar”, aldus Ludo. “De bouw daarvan zadelde de kerkfabriek met veel schulden op. We hebben zelfs een bedelbrief teruggevonden waarin ze toenmalig koning Leopold I om extra geld smeken. Met succes trouwens, want ze verkregen extra staatssubsidies.”

Auteur Ludo Raskin.© len

Missen zonder vloer

“In 1860 kreeg de kerk een bijzonder orgel dat er vandaag nog staat en later zelfs werd beschermd als cultuurmonument”, gaat Ludo verder. “Rond 1930 doken de eerste plannen op om de kerk te vergroten. Het dorpje Wijer was immers flink gegroeid. Maar de oorlog gooide roet in het eten. Uiteindelijk zou de kerk tussen 1956 en 1958 aanzienlijk uitgebreid worden. De oppervlakte verdubbelde bijna door één grote nieuwe dwarsbeuk, een sacristie en een koor erbij. Maar opnieuw bleek het moeilijk om genoeg geld te vinden. Zo werden er al missen gedaan in de vernieuwde kerk toen er nog geen vloer lag.”

Wie Ludo of andere gidsen graag veel meer details over de geschiedenis van de kerk hoort vertellen, komt best naar de Erfgoeddag op zondag 21 april. Dan zijn er tussen 14 en 16 uur gratis rondleidingen in de kerk van Wijer (Sint-Pietersbandenkerk, Grotestraat 211, 3850 Wijer). Die dag kan de bundel Wijer en zijn Kerken voor 5 euro aangekocht worden, daarna kost de bundel 10 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer