out: Jonathan Panzo

84' Wissel

in: Steven Alzate
out: Marlon Fossey
Start wedstrijd 16:02 Plaats Heverlee Stadion King Power at Den Dreef Stadion Toeschouwers 5 603 Scheidsrechter Wim Smet

Nog steeds geen zege in Europe play-offs: OHL verwent fans met drie heerlijke goals en duwt Standard nog wat dieper in de put

Leuven -

Feest in Leuven. OH Leuven pakte verdiend zijn derde overwinning in de Europe play-offs. Na de rust ging het met drie heerlijke goals op en over Standard. Uitblinker Nsingi scoorde een wereldgoal en schotelde Thorsteinsson het derde doelpunt voor.

Bij de supporters van OH Leuven mochten de handen voor de aftrap al op elkaar in het King Power at Den Dreef Stadion. Casper De Norre - ex OHL en sinds de zomer van 2023 aan de slag bij het Engelse Milwall - mocht de aftrap geven. Aanvoerder Mathieu Maertens werd gehuldigd voor zijn 200ste wedstrijd in het shirt van de Leuvense club. Trainer Oscar Garcia liet de 3-0-nederlaag op het veld van KV Mechelen ook niet zonder gevolgen. Doelman Maxence Prévot kreeg de voorkeur op Tobe Leysen. Federico Ricco, terug uit blessure, en Suphanat Mueanta verdrongen Hamza Mendyl en Jon Dagur Thorsteinsson naar de bank. Bij Standard waren er twee wissels: Fossey en Canak namen de plaats in de basis in van het duo Djenepo en Sowah.

Jubilaris Maertens liet in de elfde minuut dé kans op de openingstreffer liggen. Eerst haalde de jonge doelman Matthieu Epolo een kopbal onder de lat weg van Mueanta én in de rebound was Maertens te verrast om Epolo met het hoofd van dichtbij te verschalken.

Na een snelle aanval van de thuisploeg kwam Maertens opnieuw in schietpositie: Zijn trap ging hoog over. Halfweg de eerste helft kopte Mueanta naast en twee minuten voor de pauze was het vizier van Maertens opnieuw slecht afgesteld. Zijn doelpoging leek meer op een rugby-trap. OH Leuven kreeg het deksel op de neus. Na een misverstand tussen Russo en Schingtienne - waar is de bal? - schoof Yeboah de bal in de linkerhoek.

Wereldgoal van Nsingi

Het team van Oscar Garcia moest in de tweede helft op zoek naar de gelijkmaker en had die al snel te pakken. Maertens werd gehaakt aan de rand van de zestien. Specialist Youssef Maziz zette zich achter de bal en schilderde de bal heerlijk in de linkerhoek. Standard ontsnapte aan een achterstand: Takahiro Akimoto dook op aan de tweede paal en trapte de bal pardoes op het lichaam van Epolo. OHL rook bloed en ging op zoek naar een tweede goal. Invaller Thorsteinsson gaf de bal mee met een andere invaller Nachon Nsingi en die knalde de bal enig mooi in het dak van het doel. Voor de 23-jarige spits nog maar het derde doelpunt van het seizoen, nadat hij eerder dit seizoen ook al een levensbelangrijke goal scoorde op de laatste speeldag van de reguliere competitie tegen KV Mechelen en zijn ploeg in de toegevoegde tijd van het behoud verzekerde.

Afgekeurd doelpunt

Beide trainers hadden op dat ogenblik al volop gewisseld en het was opnieuw een invaller, Joren Dom, die zich even in de zevende hemel waande. Uitblinker Nsingi gaf de bal mee met Dom die de bal beheerst onder Epolo schoot. Tot de VAR ingreep en handspel van Dom had opgemerkt. Geen probleem dacht Nsingi. Hij stuurde Thorsteinsson weg en die zette als nog de 3-1 op het bord met een knappe stiftbal.