© AFP

Greta Thunberg moet voor rechter verschijnen wegens negeren van politiebevel

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg moet op 8 mei voor de rechtbank verschijnen, omdat ze een politiebevel om een blokkade aan de ingang van het Zweedse parlement op te heffen, negeerde.

jvh
Bron: BELGA

Thunberg had op 11 maart samen met enkele andere activisten de hoofdingang van het parlementsgebouw in Stockholm geblokkeerd. De actie duurde meerdere dagen. Thunberg werd zowel op 12 als op 14 maart door de politie weggevoerd, nadat ze geweigerd had om de toegang tot het gebouw vrij te geven. De werkzaamheden van het parlement werden niet verstoord door de actie. De parlementsleden konden het gebouw via een zijingang betreden. 

LEES OOK. Klimaatprotest in zeven Europese steden: Greta Thunberg twee keer (!) opgepakt in Den Haag, actie in Brussel afgelopen

De activiste moet zich nu voor de rechter verantwoorden voor twee aanklachten van burgerlijke gehoorzaamheid. Thunberg ontkent de beschuldigingen, blijkt uit rechtbankdocumenten.

Het Zweedse gerecht heeft Thunberg al twee keer eerder veroordeeld voor het negeren van de politiebevelen tijdens de klimaatprotesten. Ze kreeg in juli en in oktober vorig jaar een geldboete opgelegd. In februari besliste een Londense rechtbank om haar voor een gelijkaardige aanklacht vrij te spreken, omdat de politie te repressief had opgetreden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER