Het Groot Schietveld verbinden met het Klein Schietveld creëert al deels de klimaatgordel.© Elke Lamens

Natuurvereniging GroenRand pleit voor klimaatgordel op Dag van de biodiversiteit

Regio -

Natuurvereniging GroenRand pleitte op 22 mei, de Dag van de biodiversiteit, voor een robuuste klimaatgordel. Dit kan door de twee Schietvelden te verbinden, een lichtplan voor vleermuizen op te stellen en de langzame verkeersroute langs de Antitankgracht te verlengen.

Elke Lamens

Om de klimaatgordel te stimuleren verenigen de vier burgerbewegingen GroenRand, GruunRant, Greenplease en Red de Voorkempen zich in een klimaatgordelcoalitie. Samen willen ze de versnippering van het landschap tegengaan en de biodiversiteit bevorderen.

“Ons GroenRand-landschap is versnipperd. Dat is niet goed voor onze biodiversiteit. Dat maakt overleven moeilijk voor veel dieren en planten”, meent Dirk Weyler. “De oplossing ligt in de natuurgebieden met elkaar verbinden via de Antitankgracht. Die vormt een cruciale link tussen de diverse ecosystemen.”

Onder meer het Grenspark Kalmthoutse Heide maakt deel uit van de klimaatgordel.© Elke Lamens

Portfolio

Hierin is al wel een belangrijke stap gezet volgens Weyler. “GroenRand heeft samen met de partners bekomen dat het departement Omgeving een portfolio met projecten laat opstellen om de klimaatgordel te realiseren.”

“De oplossing ligt in de natuurgebieden met elkaar verbinden via de Antitankgracht. Die vormt een cruciale link tussen de diverse ecosystemen”

Dirk Weyler

GroenRand

“Projectfiches met knelpunten en kansen brengen concrete acties in beeld en schatten de kosten in. GroenRand focust op ontsnipperende maatregelen, het openmaken van gedempte gedeelten en de waterkwaliteit van de Antitankgracht en kruisende beken. Als alles goed gaat, start de Nieuwe Rand na de zomer met deze opdracht. Er wordt alvast een studiebureau aangeduid.”

De Nieuwe Rand moet het oostelijk deel van het Antwerpse Haventracé realiseren en zo bijdragen aan een betere mobiliteit, leefkwaliteit en klimaatbestendigheid in Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Ranst, Wommelgem, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, de stad Antwerpen en de districten Ekeren, Deurne, Borgerhout, Merksem en Berendrecht-Zandvliet-Lillo.

De Antitankgracht is hier en daar onderbroken. GroenRand pleit ervoor om die opnieuw open te maken voor de otter.© Rodrik Steverlynck

Otter als graadmeter

De Week van de biodiversiteit loopt nog tot en met 26 mei, maar GroenRand viert op 29 mei nog de Dag van de otter. “Een belangrijk aspect van het biodiversiteitsbehoud, is het beschermen van kwetsbare diersoorten, zoals de otter. Voedselschaarste en watervervuiling maken deze kwetsbaar. De otter wordt een paraplusoort genoemd. Duikt die op, dan is de omgeving goed afgestemd op vissen, maar ook voor reigers, ijsvogels, aalscholvers of bevers.”

Weyler droomt van een comeback in de Antitankgracht. “Echter, het ontbreekt aan gegevens over de kwaliteit en kwantiteit van het water daar. De gracht wordt best op bepaalde plaatsen weer opengemaakt. De demping vormt een ecologische barrière”, doet hij nog een warme oproep.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Natuur Kempen