© Raymond Lemmens

Vlaanderen schrapt provinciale subsidie voor jonge artiesten: “Ramp voor lokale verenigingen en jeugdbewegingen”

Vanaf 1 januari zullen heel veel jeugdbewegingen, jeugdhuizen en lokale initiatieven geen beroep meer kunnen doen op de subsidie podiumkansen om jonge muzikanten, dj’s en comedians een wat podiumervaring te gunnen. De budgetten en bevoegdheden voor jeugd en cultuur verhuizen dan namelijk van de provincies naar de Vlaamse overheid, waardoor de subsidie podiumkansen wegvalt. “Dit is een ramp voor Limburg”, zegt gedeputeerde voor Jeugd Jean-Paul Peuskens (sp.a).

Mark VAN LUIJK

Het reglement van de provincie Limburg was simpel, en de aanvraag voor de subsidie podiumkansen ook. Wie twee jonge Limburgse bands of drie acts (dus ook dj’s of comedians) op zijn podium zette, kreeg 120 euro per band, 80 euro per dj of 40 euro per comedian. “Op die manier steunden we de lokale creativiteit en initiatieven. Dat is nu helemaal weg. Dit is een ramp voor lokale verenigingen in Limburg. Dat soort verenigingen kan niet terecht bij de Vlaamse overheid”, vindt gedeputeerde voor Jeugd Jean-Paul Peuskens. “Het nieuwe transitiereglement gaat namelijk uit van het bovenlokaal niveau, maar die subsidies voor podiumkansen werden aangevraagd door jeugdhuizen en plaatselijke jeugdverenigingen. Die initiatieven zijn dus bij voorbaat niet bovenlokaal.”

Overheveling

“Het is nochtans een zeer populaire en simpele subsidie. Vandaag alleen al heb ik nog vijftien projecten goedgekeurd”, zegt Peuskens. “Die verenigingen zullen nu massaal moeten aankloppen bij de lokale overheden, maar die hebben dat budget niet. Het zou veel logischer zijn als de minister dat overgehevelde budget naar de Limburgse gemeenten zou doorschuiven.”

Dat de subsidie wegvalt, is een gevolg van de overheveling van de budgetten en bevoegdheden voor jeugd en cultuur van de provincie naar Vlaanderen. De structurele provinciale subsidies van erkende cultuurhuizen worden in 2018 en 2019 gewoon verder uitbetaald door de Vlaamse overheid. Voor de projectsubsidies is er een transitiereglement in 2018 en 2019. Dat reglement blijft gelden tot er een nieuw decreet cultuurbeleid is. Culturele projecten kunnen in die transitieperiode op vier tijdstippen subsidies aanvragen bij de Vlaamse overheid.

Met de subsidie podiumkansen steunden we lokale creativiteit. Dat dat nu helemaal wegvalt, is een rampJean-Paul PEUSKENSgedeputeerde voor Jeugd

© HBVL

Een eerste keer kon dat in oktober. De verdeling van die subsidies is nu bekendgemaakt. In april is de tweede ronde voorzien. In totaal werd er 1.678.801 euro subsidies toegekend aan 132 culturele projecten van bovenlokaal belang. De kunstensector (32 procent) gaat met de grootste hap lopen, gevolgd door de amateurkunstensector (17,5 procent) en de cultureel-erfgoedsector (12 procent).

Geld voor Antwerpen

De meeste goedgekeurde projecten komen uit de provincie Antwerpen (31 procent), gevolgd door Vlaams Brabant (14 procent), West-Vlaanderen (13 procent), Limburg (12 procent) en Brussel (4 procent).

Volgens de administratie krijgt Limburg, op een paar euro na, terug wat ze in de grote cultuurpot heeft gestoken. “De subsidie is niet op dezelfde manier verdeeld, maar het totale bedrag is op een paar euro’s na hetzelfde gebleven”, zegt Jill Everaerdt van het departement Cultuur, Jeugd en Media.

Limburg kreeg uit het budget 196.657 euro. Het grootste deel daarvan gaat naar de Turkse Unie van België uit Beringen, Muziekodroom in Hasselt en Motives for Jazz. Ze krijgen elk 22.500 euro. Er zijn ook mooie bedragen voor het Europlanetarium en het Flacc, het Flanders Arts Centre Casino. De gemeente Genk scoort met maar liefst drie projecten. Minister Gatz zegt dat hij met de “toekenning van deze projectsubsidies ook bovenlokale projecten ondersteunt. Naast de Vlaamse decreten waarbinnen professionele organisaties subsidies krijgen, zijn op deze manier ook de kleine spelers verzekerd van een Vlaamse ondersteuning.”

Maar het is opvallend dat vooral de grote spelers op een projectsubsidie kunnen rekenen, en dat de subsidie podiumkansen nergens terugkomt. “Culturele initiatieven met bovenlokale ambities die podiumkansen voor jongeren creëren kunnen voor de volgende drie rondes nog subsidies aanvragen. Maar het Limburgs reglement voor organisatoren van jongereninitiatieven voor amateurbands, dj’s of comedians bestaat vanaf 1 januari 2018 niet meer”, besluit Everaerdt.