© RR

Kleuters van dertig jaar geleden nemen juf mee op weekend

Kleuterjuf Gert Braeckmans (52) uit Duffel vertrekt vrijdag op weekend met haar allereerste klasje van dertig jaar geleden. Na al die tijd heeft ze nog steeds nauw contact met haar eerste leerlingen, die op hun beurt vriendschappen voor het leven sloten. Zelfs de ouders van de kinderen geraakten bevriend.

Kristof Van Rompaey

Juf Gert is tegenwoordig zorgjuf in drie vestigingen van De Basis Duffel. Dertig jaar geleden trad ze in dienst in kleuterschool 't Mijltje in Duffel. In haar eerste klasje zaten dertien kinderen. De kleutertjes van toen zijn intussen volwassen mensen van vijfendertig jaar. Hun band voor het leven werd gesmeed toen hun juf trouwde.

“Ik nodigde al mijn kleutertjes en hun ouders uit op de receptie”, legt ze uit. “Die dag is er ook tussen de ouders een band ontstaan. Ze gingen achteraf nog iets drinken en zijn zelf activiteiten beginnen te plannen.”

Babybezoek

Sinds haar trouwfeest zien juf Gert en haar 'klaske' elkaar regelmatig. Haar kleuters waren bij nagenoeg elke belangrijke gebeurtenis in haar leven, en omgekeerd. “Toen ze tieners waren, vierde het 'klaske' mee onze tiende huwelijksverjaardag. Ze kwamen zelfs op bezoek na de geboorte van onze eigen kinderen”, legt de juf uit. “Als er iemand van het 'klaske' trouwt, dan wordt iedereen uitgenodigd. We hebben dus veel speciale momenten gedeeld, maar ook droevige. Dat schept een heel aparte band.”

© RR

Dat Gert nog steeds nauw contact heeft met haar allereerste klasje is al uitzonderlijk, maar ook een aantal ouders zien elkaar na dertig jaar nog steeds. “Na het trouwfeest van Gert planden we onderling activiteiten: eens gaan fietsen of zwemmen met de kinderen”, vertelt Linda Goossens, een van de ouders. “Na een tijd ontstond het idee om samen op weekend te gaan. Dat hebben we vijf keer gedaan met de kinderen, tot ze in het middelbaar naar verschillende scholen gingen.”

Na een tijd pikten enkele ouders de draad weer op. Pas gingen ze nog voor de zestiende keer op weekend zonder kinderen. Voor juf Gert en haar 'klaske' wordt het hun eerste weekendje samen. Zowel zij als haar ‘kleuters’ brengen allemaal hun gezin mee. Met een gezelschap van 37 mensen trekken ze richting Houffalize. Pieter Neutjens, de zelfverklaarde spring in 't veld van het 'klaske', nam het touw in handen en kreeg bijna iedereen samen.

Portugal

“Ons 'klaske' bleef samen tot aan het middelbaar”, vertelt hij. “Van de jongens zijn er een aantal ook daarna nog bij elkaar gebleven, omdat we samen in de Chiro zaten. Mijn twee absolute boezemvrienden zijn bijvoorbeeld ook van 't 'klaske'. We zien elkaar dus heel vaak. Een ander deel van 't klaske ziet elkaar we wat minder vaak, maar we houden nog steeds contact.”

In totaal zien 't 'klaske' elkaar nog zo'n drie of vier keer per jaar. Tussen pot en pint ontstond het idee om eens samen naar Portugal te trekken, waar juf Gert een buitenverblijf heeft. “Dat was niet zo eenvoudig in te plannen, dus zijn we wat kleinschaliger begonnen”, zegt Pieter. “Hopelijk zit het er volgend jaar wel in. Dit weekend gaan we in elk geval weer eens goed bijpraten en er staan ook enkele activiteiten gepland. Ik ben er nu al van overtuigd dat het heel tof wordt.”

© RR

Aan juf Gert houden haar leerlingen alvast niets dan goede herinneringen over. Isabelle Mennes herinnert zich bijvoorbeeld de zelfgemaakte snoephuisjes die juf Gert meebracht naar verjaardagsfeestjes van de leerlingen. Ze stak er tijd en liefde in. Dat zal me voor altijd bij blijven. Ook voor haar eigen dochters is ze een topmama.. Nu we volwassen zijn en sommigen zelfs kindjes hebben in ons kleuterschooltje, blijft ze ons uitnodigen voor een schoolfeest of de jaarlijkse brunch... Fijn om dan iedereen terug te zien. Ook de andere juffen kennen intussen 'haar dierbare klaske' Kortom: Gert is de tofste en liefste juf aller tijden.