© EPA-EFE

Tesla-aandeelhouders verzetten zich in brief tegen miljardenbonus voor Elon Musk

Een groep aandeelhouders van de Amerikaanse bouwer van elektrische auto’s Tesla roept medeaandeelhouders op om een verloningspakket van 56 miljard dollar voor CEO Elon Musk af te wijzen. De raad van bestuur vraagt daarvoor midden juni goedkeuring.

gjs
Bron: BELGA

Het gaat om een verloningspakket dat de steenrijke, excentrieke ondernemer in 2018 al toegezegd had gekregen bij Tesla en dat toen ook de goedkeuring kreeg op de aandeelhoudersvergadering. Een aandeelhouder vocht het echter aan als buitensporig: een rechter in Delaware vernietigde het verloningspakket uiteindelijk eind januari omdat het oneerlijk was dat aandeelhouders niet op de hoogte waren van belangrijke details.

LEES OOK. Bijzonder record: club van supermiljardairs telt voor het eerst 15 leden

De raad van bestuur van Tesla wil de miljardenverloning nu opnieuw laten goedkeuren om aan te tonen dat aandeelhouders wel degelijk achter de beloning voor Musk zouden staan. De algemene vergadering staat gepland op 13 juni.

Afgeleid

Acht aandeelhouders, waaronder Amalgamated Bank en SOC Investment Group, die samen een klein deel van Tesla in handen hebben, roepen medeaandeelhouders in een brief nu op om het loonpakket te verwerpen. Ze voeren aan dat de topman afgeleid is door de verplichtingen die hij heeft bij de vijf andere bedrijven die hij controleert en dat dat niet in het belang is van Tesla.

Ze wijzen onder andere naar de beslissing van Musk om de sociaalnetwerksite Twitter (nu X) te kopen. Die speelde “een grote rol in de ondermaatse prestaties van Tesla”. Daarnaast vraagt de groep om de mandaten van Musks broer Kimbal en mediamagnaat James Murdoch in de raad van bestuur niet te verlengen. Ze heeft het over een “wezenlijk bestuursfalen dat onze dringende aandacht en actie vereist”. 

De waarde van het aandeel van Tesla is sinds begin dit jaar al met bijna een derde gezakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER