Gearresteerd: oplichter Filip De Graeve. Foto: RR

Meesteroplichter en voormalig ‘Antwerp-redder’ Filip De Graeve (50) gearresteerd

ANTWERPEN/BRUGGE -

Filip De Graeve, de meesteroplichter die zich ooit opwierp als redder van voetbalclub Antwerp FC, zit opnieuw achter de tralies. De Graeve werd gearresteerd tijdens een gezamenlijke actie van het Antwerpse en het Brugse gerecht. Reden: onder meer zijn betrokkenheid in dubieuze vastgoedtransacties en witwaspraktijken.

Joris van der Aa

Meesteroplichter Filip De Graeve (50) liep al een hele tijd in het vizier van zowel het parket van Antwerpen als dat van Brugge. Het gerecht in Brugge verdenkt De Graeve ervan betrokken te zijn bij grootschalige oplichting en witwaspraktijken. De Graeve, die meerdere adressen in Knokke en Brussel zou hebben gehad, zou bij enorme transacties betrokken zijn, onder meer in de vastgoedwereld.

Na vijftien huiszoekingen werden gebouwen, luxewagens én een golfkarretje in beslag genomen

Bij het parket van Antwerpen loopt al geruime tijd een strafuitvoeringsonderzoek tegen De Graeve en zijn familie. Hij werd tien jaar geleden door de correctionele rechtbank van Antwerpen immers veroordeeld tot drie jaar voorwaardelijke celstraf en een verbeurdverklaring van 3,7 miljoen euro. Van dat bedrag staat er nog een slordige 3,4 miljoen open. De Graeve zou zijn onvermogendheid hebben georganiseerd, om te vermijden dat schuldeisers zoals de Belgische staat zijn vermogen in beslag zouden nemen. (Lees verder onder de foto)

© rr

Zwitserse straf

Bij de gezamenlijke actie van het parket van Antwerpen en het parket van Brugge werden zo’n vijftien huiszoekingen uitgevoerd, onder andere in bedrijven en panden die aan De Graeve gelinkt kunnen worden. Het gerecht nam ook een aantal gebouwen in beslag en sloeg het wagenpark van De Graeve aan, bestaande uit een verzameling luxewagens én een golfkarretje.

De Graeve werd gearresteerd voor verhoor en zal naar alle verwachting worden overgebracht naar de gevangenis, omdat hij nog een straf moet uitzitten als gevolg van een veroordeling in Zwitserland. De Zwitserse rechtbank veroordeelde hem tot drieënhalf jaar celstraf wegens oplichting. België kan De Graeve niet uitleveren, omdat ons land geen onderdanen uitlevert voor strafuitvoering. België kan wel de strafuitvoering overnemen van Zwitserland.

Luchtkasteel in het voetbal

Filip De Graeve verwierf tien jaar geleden bekendheid toen hij zich opwierp als de grote redder van voetbalclub Antwerp, die toen in grote financiële problemen verkeerde. De Graeve beweerde miljoenen te zullen investeren in de club, maar al snel bleek zijn verhaal een groot luchtkasteel te zijn. Bovendien bleek De Graeve verdachte te zijn in een onderzoek naar oplichtingspraktijken.

In 2005-2006 maakte De Graeve zijn eigen werkgever Sogeti Belgium warm voor een groot opgezet vastgoedproject van zijn eigen bedrijfje bvba Primevision. De Graeve kreeg Sogeti Belgium zo ver om een bankwaarborg van 2,5 miljoen euro te verlenen, als onderpand voor een lening die De Graeve aanging bij de bank ABN Amro. De Graeve betaalde het krediet echter niet terug. Toen ABN Amro het bedrag terugeiste, bleek Sogeti zelfs niet te weten dat de waarborg als onderpand voor een lening diende.

3,4 miljoen euro

Bij de Bulgaarse firma Lev Corporation ging de oplichter op een soortgelijke manier te werk. Voor een metroproject in hoofdstad Sofia ontfutselde hij 1 miljoen euro. En ook Telindus, een dochterbedrijf van Belgacom, werd het slachtoffer van de louche praktijken van De Graeve. Telindus voerde voor het bedrijfje van De Graeve een studie van 50.000 euro uit. Ook zij kregen het geld nooit te zien. De Graeve stelde zijn zakenpartners telkens gerust met verhalen over vele honderden miljoenen euro kredieten die zouden vrijkomen. Iedereen zou zijn geld terugzien. Maar intussen nam hij zijn krediet van 3,4 miljoen euro bij de bank op. De man kocht vastgoed in Canada, Spanje en Zwitserland.

De correctionele rechtbank in Antwerpen heeft Filip De Graeve voor die feiten in 2013 veroordeeld. Over de nieuwe dossiers tegen de oplichter kon het parket maandag nog geen toelichting geven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer