Direct naar artikelinhoud
Soap & co

Waarom Choupette, de kat van Karl Lagerfeld, beter af is dan Bubbles, Michael Jacksons chimpansee

De nieuwe ‘RIP Daddy’-lijn van Choupette loopt als een trein.Beeld rv

Beroemde baasjes zorgen zelfs na hun overlijden goed voor hun huisdieren. Kijk maar naar Karl Lagerfelds kat. Michael Jacksons chimpansee trof het minder.

Eerder dan verwacht laat Choupette weer iets van zich horen. De kat van wijlen Karl Lagerfeld had een periode van rouw aangekondigd op haar Instagram-account, maar bracht deze week toch een bescheiden collectie kleding en accessoires uit, bedrukt met ‘RIP Daddy’-logo. “Al jullie steunbetuigingen hebben me weer de kracht gegeven mijn beste pootje voor te zetten”, laat de Birmaan haar 300.000 volgers weten.

Je zou haast denken dat de modekoning dit nog voor zijn dood, een maand geleden, allemaal heeft uitgedacht, en er bij voorbaat al plezier aan heeft beleefd. Hoe dan ook, het team achter Choupette – haar ghostwriter, de ontwerpers en verzorgers – is nog niet van plan de luxepoes met pensioen te sturen. Ze is nu beroemder dan ooit. Weliswaar is een deel van de inkomsten uit de RIP-collectie bestemd voor een dierenopvangcentrum in de VS, maar de rest is voor Choupette en haar entourage. Heeft de kat dat nodig? Waarschijnlijk niet. Ook al kan een huisdier nooit erfgenaam zijn, je kunt een fonds opzetten waaruit de verzorging betaald wordt. Zoiets zal de zakelijke Karl wel gedaan ­hebben.

En dan is er natuurlijk Bubbles, de chimpansee van Michael Jackson. Die kreeg toch 2 miljoen ­dollar na de dood van de popster? Nou, nee. In een tijd dat het imago van de King of Pop toch al aan gruzelementen ligt, blijkt ook dit verhaal wat ­minder fraai.

Ooit waren Michael Jackson en Bubbles onafscheidelijk, maar de chimpansee kreeg geen cent na de dood van de popster

Eerst maar het goede nieuws: Bubbles, 34 jaar alweer, woont tegenwoordig met een groep soortgenoten in een opvangcentrum voor mensapen in Florida. Volgens oprichtster Patti Ragan is hij daar erg gelukkig. Maar Michael liet hem niets na, ­vertelde ze de Britse krant Daily Mail. In de jaren 80 waren Bubbles en Michael onafscheidelijk, samen reisden ze de wereld rond. De chimp had een trainer, een nanny en een glittergarderobe. Hij kon de Moon­walk doen en mocht uit de koelkast halen wat hij wilde. Maar toen Bubbles ouder en sterker werd, moest hij weg. Hij was – geen cynische grap – te ­gevaarlijk voor kinderen.

Bubbles verdient wat bij met zijn schilderijen.Beeld REUTERS

Uiteindelijk vond Bubbles een liefdevol thuis bij Patti. Hij maakte voor het eerst – heel verlegen – kennis met vrouwtjeschimps, en mannetje Ripley werd zijn beste vriend. Behalve ravotten met de anderen bleef ook zijn lange verblijf in een artistieke omgeving merkbaar: Bubbles schildert, en niet onverdienstelijk: in 2017 werden in een galerie in Miami nog vijf doeken van hem verkocht voor 3.000 dollar. Dat was een mooie bijdrage in de kosten van zijn onderhoud. Want Michael betaalde daar nooit een cent voor, zegt Patti.

Er gaat ook een verhaal rond dat Bubbles in zijn jonge jaren werd mishandeld. De beschuldiging kwam bepaald niet van de eerste de beste: chimpansee-expert Jane Goodall vertelde het in 2014, ze had Michael er destijds op aangesproken, zei ze. Maar ­verzorgster Patti gelooft het niet. “Het is duidelijk dat er van hem werd gehouden, anders had hij nu niet zo’n lief karakter.”