Luister naar

Van der Staaij wil ‘heldere ethische basis’ voor SGP

Nieuws
SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij zegt dat er binnen zijn partij opnieuw aan een ‘heldere ethische basis’ gewerkt moet worden. Gedachtegoed dat bij de staatkundig-gereformeerden altijd vanzelfsprekend was, wordt volgens hem ‘niet vanzelf overgedragen op volgende generaties’.
Gerard Beverdam Gerard Beverdam
zaterdag 18 mei 2019 om 12:01

Nieuwegein

Van der Staaij zei dat zaterdag op de SGP-partijdag in Nieuwegein. Volgens de partijleider is een gedeelde ethische basis ‘essentieel’ voor de toekomst van de SGP. Hij wil dat ‘ook nieuwe generaties daardoor gevormd worden en er vertrouwd mee raken’. Hij verwees naar de ethische boeken van professor Jochem Douma en de onlangs overleden hoogleraar Wim Velema, die zijn eigen generatie heeft gevormd. ‘Een ethiek die ernst maakt van de gehoorzaamheid aan Gods gebod, geplaatst in de sleutel van het liefdesgebod. Binnen eigen kring vonden we elkaar daarin. Maar het verbond ook over partij- en kerkgrenzen heen met politici van RPF en GPV, later de ChristenUnie.’

Dat dit gedachtegoed niet vanzelf ingang vindt bij nieuwe generaties, komt volgens Van der Staaij doordat ‘individualisering en secularisering de bijbelse fundamenten meer en meer ondergraven’. Van der Staaij verwees nadrukkelijk naar Velema. ‘Hij zette scherp neer hoe fundamenteel de overtuiging is dat Gods geboden voor ieder mens gelden.’

De SGP-partijleider verwees kort naar het Kamerdebat van afgelopen week waarin over de Nashvilleverklaring werd gesproken. Hij zei dat voorzichtigheid nodig is, omdat een thema als homoseksualiteit mensen raakt en omdat ‘voor christenen vertrouwde termen’ snel verkeerd worden begrepen. ‘Maar die voorzichtigheid mag niet ten koste gaan van oprechtheid in het verwoorden van onze bijbelse overtuiging.’

Forum voor Democratie

In zijn toespraak deed Van der Staaij verder een oproep aan Forum voor Democratie, om binnenkort in de nieuwe Eerste Kamer, die begin volgende maand aantreedt, constructief samen te werken met het kabinet. ‘GroenLinks en PvdA staan klaar om het kabinetsbeleid verder naar links te trekken. Daar zitten wij bepaald niet op te wachten’, aldus de SGP-voorman. ‘Ook de Forum-kiezers zullen toch niet bedoeld hebben dat het kabinetsbeleid naar links wordt getrokken.’

In de nieuwe Eerste Kamer is FvD de grootste partij en heeft het kabinet geen meerderheid meer. In het verleden hielp de SGP het kabinet nog weleens uit de brand, maar de steun van de staatkundig gereformeerden alleen is onvoldoende. De SGP zal zich constructief opstellen, beloofde Van der Staaij. Hij riep het kabinet op het leenstelsel voor studenten aan te passen. ‘Concreet: geef studenten uit gezinnen met een middeninkomen voortaan een echte tegemoetkoming in de studiekosten in de vorm van een studiebeurs in plaats van hen met een lening op te zadelen. Zo help je heel direct de middeninkomens, niet in de laatste plaats de eenverdieners onder hen.’

onbesuisd

Van der Staaij riep zijn achterban op komende donderdag te gaan stemmen voor het Europees Parlement. Zijn partij is kritisch over Europa, maar het ‘onbesuisd slopen van alle Europese samenwerking is óók illusiepolitiek’, was de boodschap van Van der Staaij richting mensen die worden aangetrokken door Forum. SGP’er Bert-Jan Ruissen, de nummer twee op de gezamenlijke lijst met de ChristenUnie, zei dat de macht van de Europese Commissie moet worden ingeperkt. ‘De Europese Commissie is geen regering.’ Het zou meer een uitvoeringsinstantie moeten zijn van wat de Europese Raad van regeringsleiders besluit, vindt Ruissen. Ook pleitte de SGP’er voor invoering van een ‘rodekaartprocedure’: als 50 procent van de nationale parlementen bezwaar maakt tegen een Europees voorstel, zou dat automatisch moeten worden verworpen. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Op Schiphol wordt onderhoud gedaan aan de Kaagbaan.

Kabinet wijzigt krimpplan Schiphol: meer vluchten, maar minder in de nacht

Het kabinet gaat de krimpplannen voor Schiphol aanpassen. De luchthaven hoeft niet terug naar 452 duizend vluchten per jaar. Tegelijkertijd wil het kabinet meer maatregelen tegen nachtelijk vlieglawaai.

'De laatste loodjes', schreef Wilders bij een selfie met Caroline van der Plas op X.

Wat moet er met de PVV na Wilders? De verbintenis met BBB opent een toekomst voor de partij

PVV en BBB strijden om dezelfde kiezers, toch kruipen ze nu dicht tegen elkaar aan. Na zijn politieke pensionering kan Wilders het radicale privéproject PVV onder een breder geaccepteerde merknaam achterlaten.

Het regeerakkoord geeft geen reden tot klagen, vinden SGP'ers. En dat is óók wat SGP-leider Chris Stoffer duidelijk wilde laten zien in het debat van afgelopen week.

Voor ChristenUnie- en SGP-stemmers valt er écht iets te kiezen, liet deze week in Den Haag weer zien

Voor de ChristenUnie en de SGP wordt het bloedstollend spannend begin juni. SGP-leider Chris Stoffer trok in het debat van afgelopen week alles uit de kast om zich te profileren.

Bert Jan Ruissen en Anja Haga.

Scheiding tussen ChristenUnie en SGP ligt gevoelig. 'Het kan zijn dat een van ons niet terugkomt'

Is de ChristenUnie voor linkse christenen, en de SGP voor rechtse? Anja Haga van de ChristenUnie gelooft er niet in. SGP'er Bert-Jan Ruissen had in Europa liever in één partij willen blijven, ondanks de grote verschillen.

Geert Wilders (PVV).

Ipsos I&O peilt: kiezers zijn overwegend positief over hoofdlijnenakkoord

De helft van Nederland is tevreden over de voornemens. Het vorige kabinet moest het bij de start doen met de positieve reactie van 34 procent van de kiezers.

De nieuwe formateur Richard van Zwol in gesprek met NSC-leider Pieter Omtzigt tijdens het debat over het hoofdlijnenakkoord van de formerende partijen.

Rond het kabinet-in-wording hangen nog veel vragen. 'Dit wordt het kabinet-hoe dan'

Iedere coalitiepartij haar eigen stokpaardje, maar een gemeenschappelijke basis is moeilijk te ontdekken. Na het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord is nog veel onduidelijk over de invulling van een nieuw kabinet.