Schepenen Ann Fockaert en Arnold Wittenberg met het nieuwe logo en het aangekochte schilderij. Naast hen staan museumconservator Piet Van Deun en twee medewerkers.© ram

Stedelijk Museum viert 25ste verjaardag met nieuw logo en aankoop kunstwerk Karel Boom

Hoogstraten -

Voor het Stedelijk Museum in Hoogstraten is 2024 een jubileumjaar, want het is 25 jaar geleden dat het museum de deuren opende. Voor die gelegenheid werd een nieuw logo voorgesteld. Recent is ook een schilderij van Karel Boom uit 1897 aangekocht.

Ronny van den Ackerveken

De officiële opening van het Stedelijk Museum in het begijnhof van Hoogstraten vond plaats op 24 april 1999. Intussen is het een erkend museum dat de voorbije kwarteeuw 235.000 bezoekers heeft ontvangen. “De voorgeschiedenis begint met de collectie van Alfred Ost”, vertelt schepen van Cultuur Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft). “Ook deken Lauwerys, van wie een standbeeld vlak bij de kerk staat, verzamelde heel wat over Hoogstraten en stichtte de oudheidkundige kring. De twee heren hebben de basis gelegd van het Ostmuseum, dat later het Stedelijk Museum Hoogstraten werd.”

“In 25 jaar heeft het museum meer dan 110 tentoonstellingen georganiseerd. Op de bovenverdieping bevindt zich de vaste tentoonstelling, op het gelijkvloers is plaats voor exposities met een wisselend thema. Met 235.000 bezoekers sinds de opening hebben we al een mooi aantal bereikt. Zonder de vele helpende handen zou het museum ondenkbaar zijn. Enkele jaren geleden werd ook de museumtuin aangelegd.”

Kleurrijk

Het nieuwe logo van het museum is gemaakt door Leny Moerkens uit Meer en werd woensdag onthuld. “Je herkent de letter van M van museum”, legt Arnold Wittenberg uit. “Ook de contouren van Hoogstraten met de bultvorm zitten erin verwerkt. De rode kleur past bij de huisstijl van Hoogstraten.” Samen met het logo werd ook een recent aangekocht schilderij van Karel Boom voor de eerste keer getoond. “Het is een werk uit 1897”, vertelt conservator Piet Van Deun van het Stedelijk Museum. “Boom verbleef toen in Antwerpen. De meeste van zijn schilderijen hebben donkere tinten, maar dit is een van de kleurrijke werken uit zijn oeuvre. Het is een schilderij dat nog ontbrak in de collectie van het museum. Op een veiling is het gekocht voor 5.400 euro.”

In het Stedelijk Museum hangt een tijdlijn met een aantal mijlpalen uit de geschiedenis. Bezoekers kunnen er input geven over hoe het museum moet evolueren.

Het schilderij van Karel Boom dateert uit 1897.© ram

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners